22:00 21 Mai 2019
În direct
 • EUR20.01
 • USD17.94
 • RUB0.28
 • RON4.21
 • UAH0.68
  BREXIT

  Dispute între Suedia și Marea Britanie privind statutul cetățenilor UE

  © REUTERS / Toby Melville
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  Brexit. Marea Britanie a ieșit din UE (515)
  383 0 0

  Ministrul suedez Ann Linde declară că lipsa reciprocității ar fi inechitabilă și cere "poziții concrete de negociere" din partea Marii Britanii.

  BUCUREȘTI, 15 iul — Sputnik. Ministrul suedez al Afacerilor Europene a declarat că ar fi "nedrept" ca britanicii să aibă mai multe drepturi în Europa decât cetățenii UE din Marea Britanie, așa cum a propus Theresa May, scrie The Guardian

  Ann Linde a avertizat că Regatul Unit trebuie să ofere reciprocitatea UE în abordarea drepturilor cetățenilor și a declarat că guvernul Theresa May pune în pericol negocierile Brexit dacă nu se implică detaliat cu echipa de negociere a UE.

  "Trebuie într-adevăr să obținem poziții concrete de negociere din partea Marii Britanii. Avem încă trei răspunsuri astăzi, dar trebuie să aibă mai multe detalii. Trebuei să fie reciprocitate", a spus ea.

  Oficialul a subliniat că este nedrept ca britanicii din Spania să aibă facilități mai multe decât spaniolii din Marea Britanie.

  Există aproximativ 100.000 de suedezi care locuiesc în Marea Britanie, iar Linde a spus că Marea Britanie trebuie să-și schimbe poziția pentru a-și proteja drepturile, împreună cu cele ale altor cetățeni ai UE. La începutul acestui an, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la noul val de xenofobie. 

  Comentariile sale au venit după ce negociatorul șef al Brexit, Michel Barnier, din UE, a vorbit despre frustrarea că blocul comunitar a emis 9 documente la sfârșitul lunii aprilie, dar Marea Britanie nu a răspuns decât unei singure propuneri privind cetățenii UE.

  UE a propus să protejeze toate drepturile sociale, de ocupare a forței de muncă și de rezidență de care dispun cei 1,2 milioane de britanici stabiliți în altă parte în UE. În baza propunerii britanice, cetățenii UE ar pierde unele dintre aceste drepturi, inclusiv dreptul de a aduce membri ai familiei, cum ar fi soții sau rudele în vârstă.

  Propunerea din Regatul Unit nu oferă, de asemenea, niciun fel de garanții privind regimurile reciproce de asistență medicală pentru pensionari sau protecția celor aproximativ 45.000 de britanici care se deplasează în Europa sau călătoresc pentru contracte pe termen scurt.

  Marea Britanie nu dorește o supraveghere din partea Curții Europene de Justiție, dar nu a propus un organism alternativ pentru soluționarea litigiilor.
  Linde a declarat că oferta britanică pentru cetățenii UE a fost "un bun început", dar a trebuit să fie îmbunătățită.

  Тема:
  Brexit. Marea Britanie a ieșit din UE (515)

  Tematic

  Brexit: Guvernul englez anunță pentru septembrie marea încercare
  Discuții BREXIT: Statutul copiilor minori ai cetățenilor UE din Marea Britanie
  A fost publicat proiectul de lege care decide soarta Brexit-ului
  Tagurile:
  statutul cetățenilor UE, migranți, Brexit, muncitori, Drepturi, UE, UK, Londra, Suedia, Marea Britanie
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei