05:33 22 Aprilie 2018
Chişinău+ 19°C
În direct
  Tsunami

  Cutremur de 7,8 grade în Marea Bering, între SUA şi Rusia

  © Flickr/ Warren Antiola
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  974 0 0

  O alertă de tsunami a fost emisă, pentru scurt timp, vizând insulele Aleutine din Alaska după ce un cutremur puternic cu magnitudinea de 7,8 grade s-a declanşat în Marea Bering, între SUA şi Rusia.

  BUCUREŞTI, 18 iul — Sputnik. Cutremurul a avut loc între marginea Insulelor Aleutine și peninsula Kamchatkaat marţi la ora 1:34, ora locală, potrivit US Geological Survey, relatează Daily Mail.

  Centrul pentru alertă de tsunami al SUA a declarat că „este posibilă producerea unor valuri de tsunami periculoase care pot lovi coastele care se află la 186 mile depărtare de epicentrul cutremurului".

  Epicentrul cutremurului a fost la vest de Attu, cea mai vestică și cea mai mare insulă din grupul Near Islands din insulele Aleutine.

  Adâncimea la care s-a produs cutremurul a fost foarte mică, de numai 6 mile (aproximativ 11 km) sub fundul mării, ceea ce i-ar fi amplificat efectul, dar s-a produs departe de orice continent.

  Totuşi, era puţin probabil ca valurile tsunami să ajungă la coasta estică a Kamchatka, aflată la aproximativ 570 km depărtare.

  Iniţial, magnitudinea seismului a fost stabilită la 7,7 grade, fiind revizuită apoi la 7,4, pentru a fi stabilită în final la 7,8 grade, un cutremur major care poate provoca daune masive când se produce pe sau lângă uscat.

  Cutremurul a fost urmat de mai multe replici, inclusiv de câteva care au depăşit magnitudinea de 5 grade.

  Potrivit Associated Press, Centrul de alertă pentru tsunami din Pacific a anulat ulterior alerta de tsunami, când valurile nu mai reprezentau o ameninţare. Exista riscul ca valurile de tsunami să amenințe regiunile de coastă plasate în perimetrul alertei, din Rusia până în Hawaii.

  Tematic

  (VIDEO) Cutremur de 6.6 grade în Rusia. Alertă de tsunami
  Tsunami în SUA: WikiLeaks începe noua serie de scurgeri de informații din CIA
  VIDEO: Cutremur de 7,7 grade în ziua de Crăciun. A fost emisă alertă de tsunami
  Pericol de tsunami pentru Hawaii după un cutremur de 7,7 pe Insulele Solomon
  Japonia: Tsunamiul provocat de cutremur a ajuns la o înălțime de 1,4 metri
  Tagurile:
  tsunami, alertă, Marea Bering, Rusia, SUA
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei