18:37 18 Noiembrie 2019
În direct
 • EUR19.42
 • USD17.60
 • RUB0.28
 • RON4.08
 • UAH0.73
  Monumentul Republicii

  Turcia la un pas de război. Pentagonul, în centrul conflictului

  © REUTERS / Murad Sezer
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  232 0 0

  De la începutul lunii aprilie, armata turcă este implicată în mai multe ciocniri cu Unităţile de Apărare a Poporului formate din soldaţi kurzi, susţinuţi militar de Statele Unite pentru a lupta împotriva ISIS.

  BUCUREȘTI, 19 iul — Sputnik. La sfârşitul lunii aprilie, turcii și kurzii au recurs la atacuri cu rachete unii împotriva altora, scrie Business Insider.

  Din iulie, Turcia a trimis trupe împotriva kurzilor, la graniţa de nord-vest a Siriei. Conducătorul Unităților de Apărare a Poporului clasifică această mutare drept „o declaraţie de război" din partea Ankarei.

  Luni, kurzii și turcii au avut ciocniri violente în nord-vestul Siriei. Unităţile kurde sunt susținute de SUA. Turcia vede unităţile de soldaţi kurzi drept o prelungire a grupării serparatiste PKK, care a încercat să îşi câştige independenţa teritorială şi autonomia pe teritoriul statului turc.

  Situația s-a deteriorat din luna mai când SUA au început aprovizionarea cu arme a forţelor kurde pentru a le ajuta pe acestea în lupta cu ISIS.

  Acţiunea de aprovizionare cu arme i-a înfuriat pe turci chiar mai mult decât refuzul Statelor Unite de a-l extrăda pe Fethullah Gulen.

  Aceste acţiuni au coincis cu apropierea recentă dintre Turcia şi Rusia care au semnat recent un acord prin care vor construi un gazoduct prin Turcia care îi va permite Moscovei să ocolească Ucraina.

  „Turcia a supărat Statele Unite pentru mult timp. Ei nu părăsesc NATO dar încearcă să demonstreze tuturor că au opţiuni", spune Aaron Stein, analist de la Atlantic Council.

  Săptămâna trecută, Turcia a achiziţionat de la ruși sisttemul antirachetă S-400, de 2.5 miliarde de dolari.

  Tematic

  (VIDEO) Turcia a marcat "victoria" împotriva tentativei de lovitură de stat
  Criza din Golf: Turcia este într-o situație dificilă
  Turcia-NATO, sfârșitul unei alianțe în curând?
  Turcia a anunțat în ce condiții deputații germani vor avea acces la Incirlik
  Tagurile:
  armata turcă, kurzi, război, Pentagon, Turcia


  Știrile Zilei