20:25 11 Iulie 2020
În direct
 • EUR19.46
 • USD17.19
 • RUB0.24
 • RON4.02
 • UAH0.64
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  3126 0 0

  Amenințarea unei restricții potențiale asupra cetățenilor britanici vine după discuții intense despre Brexit avute la Bruxelles.

  BUCUREȘTI, 20 iul — Sputnik. Britanicii care trăiesc în Uniunea Europeană ar putea să-și piardă dreptul de a locui în alt stat membru al UE după Brexit, scrie The Guardian.

  Oficialii britanici au ridicat această problemă omologilor europeni în decursul celor 3 zile și jumătate de discuții tehnice despre Brexit. UE a arătat clar că nu va face niciun compromis fără o ofertă reciprocă pentru cetățenii europeni care trăiesc în Marea Britanie care le-ar permite să se mute într-o altă țară a UE și să se întoarcă în Regatul Unit.

  Discuțiile subliniază incertitudinea cu care se confruntă aproape 5 milioane de britanici. Aproximativ 1,2 milioane de cetățeni britanici care trăiesc în UE ar fi afectați. De exemplu, un cetățean britanic care locuiește în prezent în Germania nu ar putea să se mute în Franța, Austria sau orice alt stat membru al UE după Brexit. Rezultatul ar putea fi văzut în contradicție cu obiectivul declarat al UE de a permite cetățenilor să-și trăiască viața "ca și când Brexit nu s-ar fi întâmplat niciodată".

  Înalți oficiali UE au declarat că sunt gata să analizeze această problemă, dar Marea Britanie a trebuit să pună pe masă o ofertă reciprocă pentru protejarea celor 3,5 milioane de cetățeni UE care trăiesc în Marea Britanie, pentru a permite, de exemplu, unui rezident german să se întoarcă acasă pentru câţiva ani şi apoi să-și reia viaţa în Marea Britanie.

  "Am porni de la ipoteza că, pentru a menține dreptul cetățenilor UE de a se deplasa în cele 27 de state, acest lucru ar cere Regatului Unit să facă la fel, permițând cetățenilor UE să continue să se miște în mod liber în Marea Britanie", a spus un oficial al UE.

  Problema a apărut în timpul unor discuții detaliate privind protecția drepturilor cetățenilor, o problemă sensibilă din punct de vedere politic care se referă la ocuparea forței de muncă, la asistența medicală, la drepturile la pensie și la educație.

  Theresa May a promis că va scoate Regatul Unit din jurisdicția CEJ, iar solicitările UE sunt văzute de Londra drept "imperialism judiciar".

  UE a promis să apere rolul CEJ în protejarea drepturilor cetățenilor UE.

  "Aceasta nu este o chestiune politică, este una legală", a declarat Michel Barnier, negociatorul-șef al UE.

  Discuțiile privind drepturile cetățenilor au scos la iveală alte diviziuni și întrebări:

  Marea Britanie dorește să efectueze controale de cazier judiciar asupra resortisanților UE atunci când solicită să rămână în Marea Britanie, care diferă de cele permise de legislația UE. Negociatorii UE au declarat că au nevoie de mai multe detalii.

  Marea Britanie dorește să păstreze cardul european de asigurări de sănătate, care dă dreptul turiștilor britanici la asistență medicală gratuită sau cu cost redus din partea statului. Dar rămâne neclar dacă UE va fi de acord cu acest lucru.

  Parlamentul European a amenințat că va respinge orice acord care îi va pune pe cetățenii europeni într-o situație mai rea decât acum.

  Este posibil ca drepturile cetățenilor să fie un domeniu în care UE caută garanțiile cele mai detaliate atunci când evaluează dacă Marea Britanie a făcut "progrese suficiente" pentru a permite progresul negocierilor. Barnier urmează să facă o recomandare liderilor la Summitul din octombrie.

  Încă trei runde de discuții despre Brexit sunt programate pentru august, septembrie și octombrie, înaintea Summitului din octombrie.

  Tematic

  BREXIT: Noua strategie a României ce vizează românii din Marea Britanie
  (VIDEO) Tony Blair: „Este necesar ca Brexit-ul să nu aibă loc”
  „Secretele Brexit-ului” sunt protejate de un kit antispyware de neoprit
  Ce fac companiile aeriane low-cost după BREXIT - prima EasyJet. Urmează RyanAir?
  Brexit: Guvernul englez anunță pentru septembrie marea încercare
  Discuții BREXIT: Statutul copiilor minori ai cetățenilor UE din Marea Britanie
  A fost publicat proiectul de lege care decide soarta Brexit-ului
  Tagurile:
  britanici, Brexit, UK, Bruxelles


  Știrile Zilei