11:55 15 Octombrie 2019
În direct
 • EUR19.38
 • USD17.56
 • RUB0.27
 • RON4.07
 • UAH0.71
  Roma

  În plină caniculă, Roma riscă să rămână fără apă potabilă

  © Sputnik / Игорь Михалев
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  80 0 0

  Peste 1,5 milioane de locuitori ai Romei riscă să rămână fără apă potabilă în cea mai fierbinte vară din ultimii 200 de ani

  BUCUREȘTI, 23 iul — Sputnik. Aproximativ 1,5 milioane de locuitori ai Romei riscă să rămână fără apă potabilă în urma deciziei autorităților regiunii Lazio, care au interzis alimentarea din lacul Bracciano, al cărui nivel al apei a scăzut din cauza secetei.

  Această decizie fără precedent va intra în vigoare de la 28 iulie. Motivul acestea este temperaturile extreme de ridicate în Apennini de la începutul acestei very. Climatologii menționează în luna iunie a devenit cea mai fierbinte din ultimii 200 de ani de observații, cu excepția anului 2003. În iulie, temperaraturile din regiunile de centru și sudul Italiei au ajuns la un maxim istoric, ceea ce a provocat incendii și secarea bazinelor acvatice.

  Din păcate, ne confruntăm cu o tragedie. Nivelul lacului Bracciano a scăzut atât de mult, încât suntem în pericolul unei catastrope ecologice, pe care nici nu am fi putut imagina, a declarant sâmbătă la postul de televiziune Tgcom24 președintele regiunii Lazio, Nicola Zingaretti.

  "Conform deciziei noastre, interdicția alimentării din lac va intra în vigoare peste o săptămână. Avem la dispoziție șapte zile pentru a utiliza toate posibilitățile și să reducem la maxim din disconfortul cetățenilor. Ar fi incorect să închidem ochii la problema existent, care este una foarte serioasă. Apa se epuizează la Roma și toți trebuie să conștientizeze aceste lucru", a declarat șeful regiunii.

  În opinia experților, decizia autorităților din Lazio ar putea lipsi de apă potabilă peste 1,5 milioane locuitori ai Romei. În această situație, capitala italiană va fi nevoită să introducă măsuri de raționalizare a consumului de apă.

  Conducerea compania Acea, care se ocupă de furnizare apei în capitală, consideră decizia autorităților din Lazio „una anormală, ilegală și inutilă din punct de vedere al protecției lacului Bracciano".

  "Compania Acea ia 86 de mii metri cubi de apă pe zi, ceea ce presupune o micșorare a nivelului apei cu un milimetru și jumătate, în timp ce adâncimea lacului Bracciano este de 164 de metri", a declarat la postul de televiziune SkyTg24, președintele companiei, Paolo Saccani.

  Primarul Romei, Virginia Ragi, și-a exprimat îngrijorarea și a îndemnat autoritățile din Lazio și conducerea companiei Acea să ajungă la o decizie comună și „să facă totul pentru a asigura cetățenilor, spitalelor, serviciilor de pompieri, unităților comerciale accesul la apă potabilă".

  Tematic

  IMAGINI ȘOCANTE: O femeie din Belarus prinsă în ușa metroului din Roma - VIDEO
  Italia intră în conflict cu UE din cauza migranților. Ce vrea să facă Roma
  Dacă vizitezi Roma: Sute de euro amendă pentru turiştii care fac asta
  Papa de la Roma i-a dăruit președintelui italian o icoană rusească
  Simona Halep s-a accidentat în finala de la Roma. Iată rezultatul
  (VIDEO) Papa de la Roma le-a adresat un mesaj fermierilor români
  Summitul UE de la Roma: Polonia se va opune ”Europei cu două viteze”
  Un avion nu a mai ajuns la Roma, după ce a decolat de la Chișinău
  Doi români au luat masa cu Papa de la Roma Francisc
  Cutremur puternic de 6,4 grade lângă Roma, Italia
  Miss bikini, despre țările vizitate: Milano, Roma, Grecia (VIDEO)
  Tagurile:
  canicula, Seceta, Roma, Italia


  Știrile Zilei