02:09 18 Septembrie 2019
În direct
 • EUR19.53
 • USD17.71
 • RUB0.28
 • RON4.12
 • UAH0.71
  Christine Lagarde

  Christine Lagarde: FMI ar putea în curând să se mute în China

  © REUTERS / Francois Lenoir
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  7410

  Șeful Fondului Monetar Internațional, Christine Lagarde, spune că organizația își poate muta sediul de la Washington DC la Beijing într-un deceniu dacă tendința de creștere din China și alte piețe emergente continuă.

  BUCURESTI, 25 iul — Sputnik. Modificările din marile piețe emergente se vor reflecta în structura de vot a FMI, iar Fondul va trebui să-și sporească reprezentarea în regiune, potrivit lui Christine Lagarde, informeaza RT.

  "Ceea ce ar putea însemna foarte bine că, dacă vom avea această conversație după 10 ani… s-ar putea să nu stăm în Washington DC. O să discutam de la sediul central din Beijing", a spus directorul general al FMI.

  Lagarde a subliniat că economiile emergente sunt în prezent în creștere și mai influente.

  Ea a adăugat că regulamentele FMI cer ca sediul instituției să fie situat în cea mai mare economie membră.

  De la înființarea sa, în urmă cu 70 de ani, FMI a fost întotdeauna localizată în SUA. Guvernul american are un drept de veto efectiv asupra deciziilor FMI, cu o cotă de 16,5% din voturile organizatiei.

  Potrivit analiștilor, China, cu rate ale creșterii de peste 6%, are șansa de a depăși SUA în produsul intern brut în următorii zece ani și va deveni cea mai mare economie din lume în termeni nominali.

  Cu toate acestea, unii experți, inclusiv economiștii FMI, susțin că China contribuie deja mai mult la creșterea globală pe baza parității puterii de cumpărare, care se adaptează pentru diferențele de prețuri.

  Structura voturilor a fost revizuită ultima dată de FMI în 2010, iar cota Chinei a crescut la 6,41%. Fondul intenționează să stabilească o altă revizuire anul viitor.

  Tagurile:
  Christine Lagarde


  Știrile Zilei