19:14 23 Octombrie 2018
În direct
 • EUR19.59
 • USD17.03
 • RUB0.26
 • RON4.20
 • UAH0.61
  Recep Tayyip Erdogan

  Erdogan: Turcia nu va mai ceda presiunilor din partea Occidentului

  © Sputnik / Yuri Cortez
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  7610

  Statele occidentale nu ar trebui să se mai aștepte ca Turcia să le urmeze orbește instrucțiunile, a declarat președintele turc Recep Tayyip Erdogan înainte de discuțiile dintre oficialii turci și cei din UE.

  BUCUREȘTI, 26 iul — Sputnik. Președintele Turciei Recep Tayyip Erdogan a sprijinit semnarea acordul cu Rusia privind sistemele de apărare antirachetă S-400, informează RT.

  Erdogan a ținut un discurs împotriva țărilor occidentale și, în special, împotriva Uniunii Europene, despre care crede că tratează nedrept Turcia, adresându-se marți parlamentarilor.

  "Occidentul dorește ca Turcia să le îndeplnească cererile fără niciun fel de întrebări… Îmi pare rău să spun că Turcia nu mai există", a declarat președintele turc, citat de AP, în timp ce ministrul de externe Mevlut Cavusoglu se pregătea să se întâlnească la Bruxelles cu oficialii UE.

  Relațiile dintre Turcia și UE s-au înrăutățit de anul trecut de când autoritățile de la Ankara au lansat o represiune vastă asupra disidenței în urma încercării de lovitură de stat din 15 iulie 2016.

  De asemenea, relațiile diplomatice dintre Germania și Turcia s-au înrăutățit în martie, după ce mai multe landuri germane au refuzat să găzduiască mitinguri în sprijinul referendumului din Turcia, care a acordat în cele din urmă președintelui turc mai multe puteri constituționale.

  În urma întâlnirii de la Bruxelles, comisarul european responsabil de politica europeană de vecinătate și de negocierile de extindere, a reamintit Turciei obligația de a respecta drepturile omului și valorile fundamentale ale democrației, inclusiv libertatea presei.

  Răspunzând criticilor, ministrul turc de externe, Cavusoglu, i-a etichetat pe reporterii din Turcia drept "pseudo-jurnaliști care susțin activități teroriste", argumentând că acțiunile presei, precum și soldații și politicienii arestați au contribuit la lovitura de stat.

  "Nimic de care să vă faceți griji" — Erdogan în privința rachetelor S-400

  Într-o referire la preocupările armatei americane cu privire la achiziționarea de către Turcia a sistemelor avansate de apărare anti-rachetă S-400 din Rusia, Erdogan a reiterat că așteaptă livrările.

  "Cu voia lui Dumnezeu, vom avea în curând sistemele de rachete", a spus liderul turc, citat de Bloomberg.

  El a menționat că Ankara a încercat inițial să obțină acordul în condiții similare cu Washingtonul, dar nu s-a putut.

  "Dacă nu putem obține ceea ce dorim din America, trebuie să ne uităm în altă parte", a spus el.

  Erdogan a răspuns deja la observațiile generalului Joseph Dunford care a declarat sâmbătă că rapoartele achiziției S-400 sunt "incorecte" și "ar fi îngrijorător dacă Turcia ar face acest lucru".
  "De ce ar fi îngrijorător? Fiecare țară trebuie să ia anumite măsuri pentru propria sa securitate", a declarat președintele turc, citat de agenția de știri Anadolu.

  Oficialii ruși și turci au negociat achiziția sistemului de apărare antirachetă S-400. Contractul semnat de Turcia cu Rusia este ăn valoare de 2,5 miliarde de dolari.

  Tagurile:
  Presiuni, Occident, Recep Tayyip Erdogan, Turcia
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei