17:12 21 Octombrie 2019
În direct
 • EUR19.37
 • USD17.40
 • RUB0.27
 • RON4.07
 • UAH0.69
  Președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker

  Juncker se opune aderării la UE a țărilor din Balcanii de Vest

  © REUTERS / Vincent Kessler
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  90 0 0

  Juncker se opune aderării țărilor din Balcanii de Vest la UE, însă crede că acestea nu trebuie să fie lipsite de o „perspectivă europeană”

  BUCUREȘTI, 3 aug — Sputnik. Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker a declarat că nu susține aderarea în viitorul apropiat la Uniunea Europeană a statelor din Balcanii de Vest, însă consideră că lipsirea acestora de o perspectivă europeană va duce la evenimente tragice, asemenea celor care au avut loc în rezultatul destrămării fostei Iugoslavei în anii 90.

  Uniunea Europeană a oferit deja statutul de candidat de aderare Albaniei, Macedoniei, Serbiei și Muntenegru. În februarie 2016, Bosnia și Herțegovina a depus cererea de aderare la UE.

  „Nu sunt adeptul aderării statelor Balcanilor de Vest, însă în cazul în care aceste țări vor fi lipsite de o perspectivă european, riscăm experimentăm ceea ce am avut în anii 90", a declarat Juncker.

  Totodată, președintele Comisiei Europene se opune îndemnurilor de a înceta orice negocieri cu privire la aderarea Turciei la Uniunea Europeană.

  "Nu susțin încetarea negocierilor cu Turciei cu privire la aderarea la UE, cum îndeamnă Parlamentul European", spune șeful CE.

  În același timp el și-a exprimat regretul că "Turcia cu fiecare minut se îndepărtează de obligații asumate în calitate de candidat pentru aderare".

  "Nu Uniunea Europeană se va uni cu Turcia, ci Turcia se va uni cu UE", a spus președintele Comisiei Europene.

  Tagurile:
  Integrarea europeană, Aderare, Jean-Claude Juncker, Balcanii de Vest, Uniunea Europeană, Turcia


  Știrile Zilei