04:53 22 August 2019
În direct
 • EUR19.75
 • USD17.79
 • RUB0.27
 • RON4.18
 • UAH0.71
  London

  Universitățile cer revizuirea drepturilor cetățenilor UE după Brexit

  © Photo : bridgesnotwalls.uk
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  Brexit. Marea Britanie a ieșit din UE (545)
  270 0 0

  Universitățile din Marea Britanie au expediat premierului Theresa May o listă de revendicări prin care cer schimbarea planurilor cu privire la cetățenii UE

  BUCUREȘTI, 3 aug — Sputnik. Cele mai importante universități din Marea Britanie vor publica o listă care va conține zece cerințe înaintate prim-ministrului Theresa May în ceea privește drepturile cetățenilor Uniunii Europene după Brexit, anunță publicația Independent.

  Potrivit propunerilor anunțate anterior de premier britanic, după finalizarea procedurii de ieșire a Marii Britaniei din UE, toți cetățenii europeni vor trebui să depună cerere de obținere a dreptului de ședere, inclusiv pentru copii.

  Potrivit publicației britanice, în lista cererilor celor 24 de instituții superioare de învățământ, reunite în "grupul Russel" printre care se află așa universități precum Oxford și Cambridge, avertizează premierul May că în cazul în care planurile guvernului nu vor fi revizuite, învățământul superior va avea de suferit. De asemenea, universitățile cer mai multă claritate în ceea ce privește planurile guvernului legate de cetățenii UE, menționează publicația.

  Mediile universitare îndeamnă May să renunțe la obligativitatea depunerii cererii pentru dreptul de ședere după Brexit, oferind automat cetățenilor UE, care se află în țară, dreptul de ședere în Marea Britanie. De asemenea, aceștia cer guvernului să renunțe la intenția de a lipsi de dreptul de ședere a străinilor care se află în afara țării mai mult de doi ani.

  Deocamdată e poziția guvernului britanic în negocieri, această insuficiență de claritate provoacă îngrijorări în rândurile cetățenilor UE din universitățile noastre și împiedică angajarea unor cadre talentate din UE, se menționează în lista revendicărilor. Potrivit șeful direcției politice a grupului Russle, Jessica Cole, în prezent, în cadrul universităților grupului activează peste 25 mii de colaboratori din diverse state europene.

  Decizia cu privire la ieșirea din componența UE a fost luat de cetățenii Marii Britanii la referendumul din 23 iunie 2016. Procesul părăsirii Uniunii Europene a fost demarat oficial la 29 martie 2017, prin expedierea unei notificări președintelui Consiliului European, Donald Tusk. Regatul Unit urmează să părăsească definitiv UE la 29 martie 2019, la doi ani de la lansarea procesului Brexit.

  Тема:
  Brexit. Marea Britanie a ieșit din UE (545)

  Tematic

  Ce se va întâmpla cu Marea Britanie după Brexit?
  Negocieri BREXIT: Cetăţenii UE vor putea reveni în Marea Britanie dacă...
  BREXIT: Noua strategie a României ce vizează românii din Marea Britanie
  Brexit, oficial: se pregătește o lovitură teribilă, poate sărăci Marea Britanie
  Tagurile:
  Dreptul de ședere, Cetățenii UE, Brexit, Theresa May, Londra, Uniunea Europeană, Marea Britanie


  Știrile Zilei