12:45 18 Octombrie 2019
În direct
 • EUR19.35
 • USD17.41
 • RUB0.27
 • RON4.07
 • UAH0.70
  Sistem Patriot în Polonia

  Polonia amenință SUA că va renunța la achiziționarea sistemelor Patriot

  © Sputnik / Игорь Зарембо
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  55410

  Polonia amenință în termeni duri SUA cu renunțarea la achiziția sistemelor de apărare antiaeriană Patriot

  BUCUREȘTI, 4 aug — Sputnik. Ministerul Apărării al Poloniei s-a adresat cu o scrisoare Pentagonului în care amenință că va renunța la achiziția sistemelor de apărare antiaeriană Patriot, în cazul în care Washingtonul nu va transmite tehnologiile în cadrul înțelegerii, anunță portalul Defense News, cu referirela textul documentului.

  Semnarea acordului dintre cele două state cu privire la livrarea sistemelor de apărare antiaeriană Patriot a avut loc la începutul lunii iulie, în timpul vizitei oficiale a lui Donald Trump. Sistemele urmeazăsă fie transmise Varșoviei până în anul 2022.

  Potrivit publicației, ministerul Apărării a expediat scrisoarea direcției cooperării militare a Ministerului Apărării al SUA pe 15 iulie. În aceasta se arată că SUA trebuie să transmită Poloniei elementele tehnologiei sistemului complex de control și sistemului radar PAC-3, precum și a lansatoarelor de rachete. Ulterior, ar urma să fie convenite condițiile de transmitere a informației secrete care va permite transferarea în Polonia a producției rachetelor SkyCeptor și radarelor în baza nitrură de galiu.

  "Incapacitatea de a realiza aceste prevederi va duce la refuzul propunerii, ceea ce va afecta procesul de livrări în cadrul programului", citează portalul scrisoarea autorităților poloneze.

  După ce conținutul scrisorii a ajuns în presă, Ministerul Apărării al Poloniei a publicat pe site-ul său oficial o declarație în această problemă în care încearcă să utilizeze formulări mai puțin dure. În textul său se menționează că Polonia „va continua negocierile în spiritul unei înțelegeri reciproce". Ministerul a mustrat presa pentru răspândirea textului scrisorii, gest prin care s-ar încerca înrăutățirea relațiilor dintre cele două țări și utilizarea selectivă a unor fragmente din corespondența dintre autoritățile Poloniei și SUA.

  Tagurile:
  Sistemul de apărare antiaeriană, Sisteme de apărare Patriot, Polonia, SUA


  Știrile Zilei