18:47 19 Septembrie 2020
În direct
 • EUR19.62
 • USD16.63
 • RUB0.22
 • RON4.04
 • UAH0.59
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  Atacul de la Barcelona (17)
  144 0 0

  Actele teroriste de proporții similare cu cele din Spania, de joi seară, reprezintă o nouă realitate în lumea modernă și nicio țară nu poate asigura o protecție suficientă împotriva acesteia, au declarat experții în securitate în urma atacurilor de la Barcelona.

  BUCUREȘTI, 18 aug — Sputnik. Atacul terorist a lăsat 13 morți și 100 de răniți după ce o camionetă a intrat în pietonii de pe La Rambla, una dintre cele mai populare și supraaglomerate bulevarde din Barcelona, scrie RT.

  Șapte persoane au fost rănite într-un alt atac din regiunea Cambrils, aflat la 120 km distanță de Barcelona.

  "Oamenii trebuie să-și deschidă ochii — acum două săptămâni a fost Germania, săptămâna trecută a fost Franța, în această săptămână Spania. Despre nicio țară — vorbim despre Europa, dar există atacuri similare în altă parte, în Maghreb, în ​​Orientul Mijlociu — nu putem spune ca este în siguranță de astfel de atentate", a declarat analistul politic Nikola Mirkovic pentru RT.

  Fenomenul este atât de răspândit încât "în fiecare lună descoperim că acest lucru se poate întâmpla într-o țară nouă, într-un loc nou, într-un oraș nou", a adăugat Mirkovic.

  "Primarul din Londra, Sadiq Khan, a spus că trebuie să ne obișnuim cu acest lucru, președintele francez Emmanuel Macron a spus același lucru — și, din păcate, par a avea dreptate".

  Produsul războaielor occidentale în Orientul Mijlociu

  Dan Glazebrook, scriitor politic britanic, a remarcat că noua realitate este în mare măsură rezultatul războaielor pe care Occidentul le-a purtat în Orientul Mijlociu.

  "Marea Britanie a emis o declarație care stă alături de Spania împotriva terorii. Aceasta nu este prima dată când Marea Britanie și Spania sunt aliați. Marea Britanie și Spania sunt aliați din 2003, alături de invazia americană a Irakului, iar invazia a declanșat acest proces de predare a Al-Qaeda și ISIS [Islamic State or IS]… Până acum în Libia, Siria și acum, Yemen", a adăugat Dan Glazebrook.

  Fluxurile migranților fac din Spania un loc slab al Europei

  Fostul ofițer de informații MI5, Annie Machon, a declarat că însăși faptul că IS a recunoscut responsabilitatea pentru atacul de la Barcelona "ridică ideea că Spania este, de asemenea, unul dintre punctele-cheie ale accesului în Europa pentru migranții și refugiații provenind din Orientul Mijlociu și Africa subsahariană".

  Ea a adăugat că terorismul ar putea deveni obișnuit, având în vedere ultimele evoluții.

  "Cred că aceasta este o realitate nouă, da, nu se poate scăpa de ea în Europa — acest lucru se poate întâmpla oriunde", a precizat Annie Machon.

  În plus, a spus ea, Barcelona, se află pe drumul spre votul decisiv al secesiunii din Spania. "Deci, există aici o serie de probleme politice și economice în Spania și în restul UE".

  Comentând rapoartele care arată că suspectul se afla deja pe radarul poliției, Machon a spus că "reprezintă una dintre problemele generale de securitate în momentul de față în lumea occidentală".

  Тема:
  Atacul de la Barcelona (17)

  Tematic

  VIDEO - Atac, Barcelona: "Am văzut pe stradă cadavre acoperite ale unor copii"
  (VIDEO tulburător) Un polițist calmează un copil după atacul din Barcelona
  Locul atacului terorist de la Barcelona (VIDEO terifiant)
  Al doilea atac terorist în Spania, care repetă scenariul de la Barcelona
  "Nu există justificare pentru acest rău": Moscova condamnă atacul din Barcelona
  EXCLUSIV din Barcelona: Mărturii şocante - moldoveancă, despre atacul terorist
  (VIDEO) Suspectul atacului terorist din Barcelona a fost arestat
  Tagurile:
  atac terorist, Barcelona

  Știrile Zilei