01:57 14 Decembrie 2019
În direct
 • EUR19.28
 • USD17.32
 • RUB0.27
 • RON4.04
 • UAH0.74
  Brexit

  Dezvăluiri.Raport: Terorismul, crima și imigrația ilegală vor crește după Brexit

  © CC0 / Pixabay / Foto-Rabe
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  Brexit. Marea Britanie a ieșit din UE (625)
  164 0 0

  Ministerul de Interne din Marea Britanie a ţinut ascuns un raport în care susţinea că cooperarea în materie de securitate între Uniunea Europeană și Regatul Unit va avea serios de suferit după „divorţul" britanicilor. Raportul, care făcea predicţii îngrijorătoare, a fost „îngropat" înainte ca alegătorii să meargă la urne.

  BUCUREŞTI, 23 aug — Sputnik. Terorismul, criminalitatea și imigrația ilegală vor crește în Marea Britanie după Brexit, susţinea ministerul britanic de Interne într-un raport care a fost „îngropat" înainte ca alegătorii să meargă la urne, scrie RT.com.

  În raportul nepublicat se preciza că cooperarea în materie de securitate între Uniunea Europeană și Regatul Unit va avea serios de suferit după „divorţul" britanicilor — în ciuda recentelor afirmaţii ale prim-ministrului prin care susţinea contrariul.

  Serviciile de securitate, MI5 și MI6, au asistat oficialii în elaborarea dosarului de 49 de pagini, în care se preciza că Marea Britanie va fi mai puțin protejată de ameninţări precum „terorismul, criminalitatea și imigrația ilegală".

  Documentele, la care a avut acces publicaţia Times, va pune în încurcătură echipa pentru Brexit, care a insistat în repetate rânduri că puterea serviciilor de securitate britanice reprezintă un atu al ţării în faţa UE.

  După ce a declanșat articolul 50, conducând la demararea în mod oficial a negocierilor cu privire la Brexit, May a provocat critici scriind că niciun acord între cele două părți nu va determina slăbirea cooperării în domeniul criminalității și al securității.

  Se crede că consilierul pentru securitatea națională de atunci, Mark Lyall Grant, a văzut raportul care recomanda o poziţie în favoarea rămânerii în UE.

  „Cooperarea cu țările din UE va continua dacă Marea Britanie părăseşte UE. Dar niciunul dintre instrumentele de care țările din UE dispun pentru cooperarea cu țări din afara UE nu echivalează cu viteza, eficiența și rentabilitatea instrumentelor disponibile pentru cooperarea dintre membrii UE", se arată în raport, conform Times.

  Printre problemele care se consideră că vor apărea după Brexit va fi creșterea costurilor pentru repatrierea infractorilor după ce Marea Britanie nu va mai putea apela la instrumentul reprezentat de mandatul european de arestare (EAW).

  Raportul evidenţiază avantajele Sistemului de Informații Schengen (SIS), care ajută în identificarea criminalilor cautăţi, furturilor de proprietate și transmite informaţii despre criminalitatea transfrontalieră.

  Totuşi, documentele nu au exclus ideea că se vor încheia acorduri de securitate cu statele membre după Brexit.

  Тема:
  Brexit. Marea Britanie a ieșit din UE (625)

  Tematic

  BREXIT: Rezolvarea litigiilor transfrontaliere pentru cetăţenii europeni din UK
  Muncitorii din UK sunt abuzaţi sub pretextul Brexit. Reţineri salariale
  Brexit: decizia Marii Britanii privind călătoriile fără viză în regat
  UK to Allow Visa-Free Travels for EU Citizens After Brexit
  Brexit: Statutul cetățenilor UE în Regatul Unit. Tot trebuie să știe românii
  Brexit. Documente oficiale: Ce vrea Marea Britanie de la UE?
  Noile reguli de călătorie post-BREXIT: Zona Schengen pentru UK și România
  Tagurile:
  Brexit, migrație ilegală, terorism, Raport, dezvăluire


  Știrile Zilei