02:04 15 Noiembrie 2018
În direct
 • EUR19.23
 • USD17.06
 • RUB0.25
 • RON4.13
 • UAH0.61
  Filmul artistic „Pe aripi de vânt”

  Una dintre marile opere ale filmului - interzisă de militanții ONG!

  © Facebook / Gone With The Wind
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  76231

  Un film distins cu 10 premii Oscar, una dintre capodoperele genului, nu mai este difuzată din cauza "sensibilității rasiale" - cum se distruge istoria!

  BUCUREȘTI, 27 aug — Sputnik, D.D. Situație de neimaginat în orașul american Memphis, Tennessee, teatrul "Orpheum" a retras de la difuzare filmul clasic "Pe aripile vântului"! Motivul — conducerea a decis că marele film, produs în 1939, este "insensibil din punct de vedere rasial".

  "Gone With the Wind… will ne gone" scriu cei de la News 3 Channel. Celebra și ultra-premiata ecranizare din 1939 a romanului scriitoarei Margaret Mitchell, distins cu premiul Pulitzer, nu va mai fi difuzată de Orpheum, a declarat conducerea teatrului.

  "Ca o organizație a cărei misiune declarată este aceea de a "distra, educa și ilumina comunitățile pe care le servește", Orpheum nu poate arăta un film insensibil față de un mare segment al populației locale", au afirmat reprezentanții teatrului într-o declarație.

  De precizat că în Memphis, localitatea natală a "regelui " Elvis, populația este în proporție de aproximativ 64 % de origine afro-americană. Filmul tratează epoca din timpul și de după Războiul de secesiune, prin intermediul poveștii unei familii din sudul SUA care stăpânea o plantație și sclavi.

  Absurd este că teatrul în centrul orașului Memphis a difuzat filmul timp de decenii, dar evenimentele din acest an "au generat numeroase comentarii", ducând în final la decizia repsectivă. Teatrul Orpheum este înscris în Registrul Național al Locurilor Istorice din SUA.

  Tot în sensul absurdului deciziei, este de amintit că Hattie McDaniel, care a interpretat rolul credincioasei sclave și doică "Mammie", a fost prima actriță de culoare laureată (pentru acest rol) cu premiul Oscar. Filmul a primit 10 premii Oscar din partea Academiei Americane de Film, fiind una dintre capodoperele celei de-a șaptea arte.

  Aceste caz produce în această perioadă multe discuții pe rețelele de socializare. Pe lângă celebrul caz al demolării statuii generalului confederat Robert E. Lee, opinia publică americană dezbate alte cereri ale ONG-urilor pentru drepturile omului, unele dintre ele fiind de-a dreptul absurde.

  Printre acestea sunt demolarea statuilor lui… Cristofor Columb — care ar fi "invadat America, nu ar fi descoperit-o"! — sau a fondatorului metropolei New York, colonistul olandez Peter Stuyvesant. În cazul acetuia din urmă, se cere chiar îndepărtarea numelui său de pe școli și alte instituții…

  Iată deci că președinte american Donald Trump avea dreptate să spună că se petrec atentate la istoria Statelor Unite — și în acest sens (și nu fără sens!) se întreabă când va veni rândul lui George Washington?

  Tematic

  Regizor român: "N-am văzut un Oscar mai anapoda!"
  OSCAR 2017 – „Moonlight", regizat de Barry Jenkins
  Premieră: românca nominalizată la Premiile Oscar
  Tagurile:
  opere, militanți, ONG, film
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei