03:58 26 Septembrie 2020
În direct
 • EUR19.53
 • USD16.77
 • RUB0.22
 • RON4.01
 • UAH0.59
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  Situația în jurul Coreei de Nord (222)
  101630

  Azi dimineață, Consiliul de Securitate al ONU s-a întâlnit într-o ședință furtunoasă după ce Coreea de Nord a trimis o rachetă care a survolat Japonia

  BUCUREȘTI, 30 aug — Sputnik, Dragoș Dumitriu. Consiliul de Securitate al ONU a condamnat marți în unanimitate gestul Coreei de Nord de a lansa o rachetă care a survolat insula niponă Hokkaido (nordul Japoniei), transmite Reuters. Gestul a fost calificat drept "un act revoltător" de către cei 15 membri ai Consiliului se Securitatate.

  Dar, contrar altor declarații formulate de SUA, cea de astăzi nu conține noi sancțiuni, ci cere tuturor țărilor să pună în aplicare sancțiunile decise anterior de ONU împotriva Phenianului.

  Interesant este și că Statele Unite, care a redactat propunerea pentru declarația comună, își reafirmă "angajamentul față de o soluție pașnică, diplomatică și politică", iar membrii Consiliului cer cooperarea Coreei de Nord. Mai precis, au declarat că este de "importanță vitală" ca Phenianul să "acționeze imediat și concret pentru reducerea tensiunilor".

  Motivul oficial pentru care nu s-au dictat sancțiuni noi este acela că nu a fost vorba nici de o rachetă cu rază lingă de acțiune, nici de încărcătură nucleară, singurele situații în care "s-ar impune noi sancțiuni" — au precizat reprezentanții Rusiei și Chinei, state membri permanenți ai Consiliului de Securitate.

  Mai mult, Rusia și China au declarat ferm că se vor opune oricărei sancțiuni unilaterale contra Coreei și au cerut SUA și Coreei de Sud să oprească instalerea sistemului de rachete "defensiv" din Coreea de Sud, transmite Reuters.

  "Sperăm să fim capabili să avem o rezoluție puternică, după această… declarație", a declarat reprezentantul Japoniei, țară care a trecut prin momente delicate în urma testului nord coreean.

  Тема:
  Situația în jurul Coreei de Nord (222)

  Tematic

  Insula Sahalin a dispărut după lansarea rachetei de către Coreea de Nord
  Rusia evacuează populația din apropierea frontierei cu Coreea de Nord
  Coreea de Nord a lansat câteva rachete în Marea Japoniei
  Coreea de Nord amenință Marea Britanie cu un "sfârșit mizerabil"
  Coreea de Nord avertizează Australia: alianta cu SUA este un "act suicidar"
  Tagurile:
  Consiliul de Securitate al ONU, SUA, Coreea de Nord

  Știrile Zilei