08:03 25 Septembrie 2020
În direct
 • EUR19.53
 • USD16.77
 • RUB0.22
 • RON4.01
 • UAH0.59
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  Brexit. Marea Britanie a ieșit din UE (675)
  32110

  Președintele Poloniei a încercat să creeze o Europă cu mai multe viteze spunând că urmărirea proiectului va conduce la desființarea blocului comunitar.

  BUCUREȘTI, 6 sep — Sputnik. Membrii occidentali care doresc o integrare mai strânsă continuă planurile de integrare mai profundă cu membrii fondatori ai UE, lăsând în același timp națiunile din est la nivelul lor actual, relateaza Express.

  Dar țările grupate în grupul secund, cum ar fi Polonia, se tem că vor rămâne în urmă, în timp ce țările mai prospere înaintează.

  Președintele Andrzej Duda a spus că acest lucru va duce la sfârșitul proiectului european dacă Bruxelles va încerca să continue cu viziunea pe două niveluri.

  "O diviziune a Uniunii într-o uniune cu o viteză mare nu va fi benefică politic, nu va fi benefică din punct de vedere economic. În opinia mea, va duce, în cele din urmă, la o descompunere a Uniunii Europene", a declarat președintele Poloniei.

  Tensiunile sunt deja ridicate între Uniunea Europeană și statele estice, Bruxelles interferând cu dorința guvernului polonez de a controla mai mult sistemul juridic.

  Și Comisia Europeană ia măsuri împotriva Ungariei și Slovaciei pentru refuzul de a-și accepta cota de migranți.

  Pe lângă o uniune cu două viteze, o diviziune între nordul și sudul Europei inseamna foarte multe probleme, cu Grecia, Italia și Spania care se tem de un rezultat negativ similar.

  "Dacă aderarea la UE devine mai puțin atractivă pentru țările care sunt aruncate din primul cerc de luare a deciziilor, atunci acest moment, după părerea mea, va fi real începutul încheierii uniunii. Mai devreme sau mai târziu, societățile statelor care văd astăzi UE în mod pozitiv se vor simți respinse și sprijinul pentru UE va scădea, ceea ce va avea ca rezultat și alte probleme ale Brexit", a mai spus președintele polon.

  Emmanuel Macron a criticat recent Varșovia, declarând că se îndreaptă într-o direcție contrară valorilor fundamentale ale UE. El a spus că Polonia nu va putea să dicteze viitorul Europei, dar comentariile sale au fost întâmpinate cu furie.

  Тема:
  Brexit. Marea Britanie a ieșit din UE (675)

  Tematic

  DOCUMENT: Regatul Unit vrea să interzică circulația imigranților UE după Brexit
  Oficial UE: Brexit a fost o decizie "proastă" și ar putea fi inversată
  Rundă de negocieri BREXIT: Frână de urgență la beneficiile pentru muncitorii UE
  UE cere Marii Britanii să grăbească procesul Brexit cerând o taxă de ieșire
  Brexit va crea aproximativ 80.000 de locuri de muncă - dezvăluie un raport
  Brexit: Obţinerea cetăţeniei britanice. Creştere uriaşă a cererilor
  Tagurile:
  Brexit, Avertisment, Polonia

  Știrile Zilei