05:28 21 Aprilie 2019
În direct
 • EUR20.15
 • USD17.91
 • RUB0.28
 • RON4.23
 • UAH0.67
  Demonstații stradale Catalonia

  S-a terminat: Parlamentul Catalunyei și-a impus voința față de Spania

  © AFP 2019 / LLUIS GENE
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  100430

  Aseară târziu, după dezbateri furtunoase de peste 11 ore, a fost declanșată oficial criza regională și separatistă din Spania

  BUCUREȘTI, 7 sept — Sputnik. În ciuda fermei opoziții a guvernului de la Madrid, parlamentul catalan a votat și a adoptat legea de organizare a referendumului pentru autodeterminare. În legea votată cu o majoritate zdrobitoare (72 "pentru" și 11 abțineri un punct esențial este "suveranitatea poporului catalan".

  De precizat că votul de la Barcelona a fost dat doar de partidele secesioniste, deputații opoziției părăsind sala înainte de vot, în semn de protest. După ședința care a durat 11 ore și după validarea rezultatului votului, deputații și membrii guvernului regional au intonat imnul Catalunyei — "Els Segadors" ("Secerătorii").

  Referendumul pentru independența Cataloniei este prevăzut pentru 1 octombrie 2017. La acest scrutin, catalanii vor decide dacă regiunea lor se va separa de Regatul Spaniei și va deveni "un stat independent sub forma unei republici". Catalonia are 7,5 milioane de locuitori (16% din populația Spaniei) și aduce actualmente 20% din PIB-ul Spaniei.

  După aflarea veștii, premierul Spaniei Mariano Rajoy, a cerut un raport urgent al Consiliului de Stat asupra legii referendumului, intenționând ca mâine să facă apel contra votului din această seară la Curtea Constituțională, transmite agenția spaniolă EFE.

  Premierul Rajoy este considerat principalul vinovat pentru declanșarea acestei crize, cea mai gravă de după moartea lui Franco, datorită gestului său de a cere, în 2010, anularea parțială prin Curtea Constituțională a Statutului de autonomie al Cataloniei. În 2006, prin acest Statut, Parlamentul de la Madrid liniștise criza acordând competențe lărgite Cataloniei, definind "națiunea catalană" în interiorul regatului spaniol — cu limbă și cultură proprii.

  Tematic

  Președintele Cataloniei: referendum pentru independența regiunii
  Numărul adepților separării Cataloniei de Spania a crescut
  Tagurile:
  independență, parlament, referendum, Catalonia
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei