23:32 14 August 2020
În direct
 • EUR19.79
 • USD16.71
 • RUB0.23
 • RON4.09
 • UAH0.61
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  133711

  Adolf Hitler era încă în viață și trăia în Argentina un deceniu după ce se pretindea că ar fi murit, relevă documentele declasificate ale CIA.

  BUCUREŞTI, 10 sept — Sputnik. Informațiile declasificate ale CIA arată că în 1955, la zece ani de la moartea lui Adolf Hitler, un informator l-a întâlnit pe führer în Columbia și a furnizat fotografii făcute cu el. Potrivit aceleiași informații, șeful Diviziei emisferei de vest a CIA (Western Hemisphere Division, WHD) a primit un raport secret în acel an care confirmă faptul că Hitler era încă în viață și trăia în Argentina.

  Mai exact, unul dintre informatorii acestui departament, CIMELODY, fusese contactat de un prieten de încredere, fostul soldat SS Phillip Citroen, care i-a spus să intre în contact cu Hitler. Acesta din urmă a trăit sub pseudonimul Adolph Schuttlemayer. Citroen i-a spus lui CIMELODY că se întâlneau în fiecare lună în Columbia, când fostul SS se afla acolo.

  În plus, fostul soldat îi dăduse o fotografie făcută împreună cu führer și o imagine neclară figurează de fapt în dosar.

  Potrivit lui CIMELODY, Hitler a părăsit Columbia în favoarea Argentinei cam prin luna ianuarie 1955. Zece ani trecuseră deja de la sfârșitul războiului și aliații nu mai puteau să-l acuze ca criminal de război.

  De asemenea, se precizează că nici CIMELODY, nici biroul CIA nu au fost în măsură să ofere o evaluare fiabilă a informațiilor furnizate și că au fost transmise ca un mesaj "susceptibil de a trezi interesul".

  "În perioada când lucra pentru o companie de transport feroviar din Columbia, Phillip Citroën i-a spus unui fost membru al Biroului că a întâlnit o persoană care seamănă foarte mult cu Adolf Hitler și care a pretins că este el. Citroen a spus că l-a întâlnit la Residencias Coloniales din Tunja, Columbia. Potrivit sursei, era un oraș supraaglomerat al foștilor naziști care l-a idolatrat pe acest așa-numit Adolf Hitler și i s-a adresat lui "der Fuhrer", salutându-l în stil nazist ", se arată în raport.

  A doua zi, șeful biroului s-a dus la WHD pentru a afla dacă se dorește să se meargă mai departe. O săptămână mai târziu, WHD a răspuns într-un mod ambivalent și apoi a arhivat cazul.

  Tagurile:
  Argentina, Viu, Informaţii declasificate, columbia, CIA, Adolf Hitler


  Știrile Zilei