09:56 10 Iulie 2020
În direct
 • EUR19.46
 • USD17.19
 • RUB0.24
 • RON4.02
 • UAH0.64
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  69161

  În timp ce Bucureștiul acceptă ca românii să fie oprimați și batjocoriți, Budapesta ia măsuri ferme - nu se joacă atunci când e vorba de maghiari!

  BUCUREȘTI, 11 sept — Sputnik, D.D. Citând o declarație emisă de MAE maghiar, agenția MTI transmite că "Ungaria consideră rușinoasă și scandaloasă noua lege a educației adoptată de parlamentul de la Kiev". În acest sens, Ministerul de Externe ungar l-a convocat pentru azi pe ambasadorul Ucrainei pentru a-i transmite obiecțiile guvernului de la Budapesta față de noua lege.

  Pe lângă chemarea ambasadorului și înmânarea cerințelor maghiare, ministrul de Externe ungar Peter Szijjarto "a emis un ordin conform căruia diplomații ungari nu vor mai sprijini de acum înainte nicio inițiativă a Ucrainei în cadrul organizațiilor internaționale și nicio decizie favorabilă acestei țări", transmite Agerpres

  Mai mult, Ungaria va reclama inițiativa ucraineană la ONU, OSCE, precum și în toate instituțiile Uniunii Europene.

  Precizăm că noua lege adoptată de Rada Supremă de la Kiev prevede ca în licee și facultăți să se predea doar în limba ucraineană, iar în cursul primar vsă existe doar clase, nu școli, în limbile minorităților.

  În acest timp, România s-a limitat la manifestarea declarativă a nemulțumirii față de noua lege invocând "limitarea studiului în limba maternă a minorităților". Nicidecum să întreprindă măsuri ferme, mergând fie pe modelul ungar al întreruperii susținerii pe plan internațional, fie la rediscutarea tratatului de bază româno-ucrainean, așa cum au cerut și unii politicieni români, printre care eurodeputatul Laurențiu Rebega.

  Tagurile:
  lecție, Ungaria, România


  Știrile Zilei