17:45 20 Iulie 2018
În direct
 • EUR19.33
 • USD16.66
 • RUB0.26
 • RON4.15
 • UAH0.63
  Emmanuel Macron în vizită la București

  Macron despre reforma muncii: „Nu voi da nimic leneșilor, cinicilor...”

  © AFP 2018 / DANIEL MIHAILESCU
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  895 0 0

  Președintele Emmanuel Macron a fost criticat pentru denigrarea oponenților reformelor sale de muncă, pe care i-a numit "leneși". Macron a fost numit "regele chiulangiilor" pe Twitter, dar a declarat că nu regretă nimic și că dorește sa ducă țara înainte.

  BUCUREȘTI, 12 sep — Sputnik. Comentariile controversate ale lui Emmanuel Macron au avut loc vineri în Grecia, scrie RT.

  "Franța nu este o țară deschisă reformelor. Franța nu se reformează pentru că ne revoltăm, ne împotrivim, ne eludăm. Asta este ceea ce suntem", a spus președintele în vârstă de 39 de ani, vorbind la o școală de arheologie franceză din Atena.

  Ceea ce are nevoie Franța este o "transformare profundă", inclusiv în sectorul muncii, a declarat Macron. El a spus că politica sa de reformă se va desfășura "fără brutalitate, calm, cu rațiune și sens".

  "Voi fi absolut hotărât și nu voi da nimic, fie leneșilor, cinicilor, fie celor extremi. Și vă rog să aveți aceeași hotărâre, în fiecare zi ", a spus Macron.

  Comentariul "leneș" a provocat o agitație între politicienii francezi, dar și pe rețelele de socializare. Jean-Luc Mélenchon a reacționat furios la declarația președintelui.

  "Stupid, cinic, leneș, toti pe stradă pe 12 și 23 septembrie!", a scris acesta pe Twitter, sprijinind protestele pentru reforma planificată a muncii.

  Benoît Hamon de la Partidul Socialist a criticat, de asemenea, comentariile președintelui.

  "Consider că este de necrezut. Oamenii slabi sunt cei bogați în mod independent, care nu au nevoie sa lucreze pentru a trai. Si multi oameni bogați l-au ales pe Emmanuel Macron ca și campion", a spus celalalt rival al lui Macron.

  Florian Philippot, vicepreședinte al Frontului Național, a remarcat că "a-i insulta pe oameni a devenit a doua natură pentru Macron".

  "Președintele îi insultă pe cei care se opun politicii sale. Emmanuel Macron nu-i iubește pe francezi, asta e sigur", a declarat Pierre Laurent, secretarul general al Partidului Comunist Francez.

  Publicul francez l-a ironizat pe Twitter pe presedinte. Lui Macron I s-a pus porecla "regele chiulangiilor".

  "Oamenii doresc să denatureze [comentariul meu] pentru a crea polemici false", a spus Macron în timpul unei vizite in Toulouse.

  Macron a adăugat că nu regretă comentariile sale și că țara nu va merge mai departe "dacă nu spunem adevărul".

  Reformarea legislației stricte a muncii din Franta a fost una dintre prioritățile de vârf ale lui Macron. În august, guvernul său a început runda finală de discuții cu sindicatele privind liberalizarea legilor muncii, prin care guvernul speră că va reduce rata șomajului de 9,5% în Franța.

  Guvernul socialist al lui Francois Hollande a declanșat luni proteste violente încercând să impună un proiect de lege pentru reforma muncii mai puțin ambițios decât în 2016. Mitingurile s-au încheiat în confruntări violente între polițiști și demonstranți.

  Tematic

  Directiva UE privind „muncitorii detașați” scoate Parisul în stradă, anti Macron
  Revista Elle cu interviul soției lui Macron – număr record de vânzări
  Macron la București - prezență carismatică și tupeu peste limite
  După întâlnirea cu Macron: Iohannis, despre cursul României în Schengen
  Macron și Iohannis: „Muncitorii detașați” nu vor mai avea aceleași drepturi
  Tagurile:
  Emmanuel Macron, Franța
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei