02:02 23 Mai 2018
Chişinău+ 17°C
În direct
  Donald Trump (Archivbild)

  Victorie mare pentru Donald Trump!

  © AP Photo / Jae C. Hong
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  86761

  Trump își poate pune în aplicare una dintre cele mai importante promisiuni din campania electorală - cu mare impact la americani

  BUCUREȘTI, 13 sept — Sputnik. Președintele SUA a obținut aseară una dintre cele mai importante victorii în justiție. Aseară, Curtea Supremă a Statelor Unite a decis că aplicarea în sens mai larg a interdicției de acces a refugiaților este legală.

  În martie, Trump semnase un "ordin executiv" prin care se interzicea accesul pe teritoriul SUA al refugiaților din șase țări cu populație majoritar musulmană — Iran, Libia, Siria, Somalia, Sudan și Yemen. Interdicția ar fi fost valabilă pe o perioadă de 90 de zile.

  Ordinul executiv a fost atacat în mai multe instanțe, fiind restricționat în mai multe state americane. Săptămâna trecută, o instanță a Curții de Apel a SUA a respins intenția guvernului de la Washington de a interzice temporar accesul în țară al refugiaților, pe baza ordinului executiv.

  Curtea decisese că refugiații care au relații cu o agenție de transfer trebuie excluși din ordinul executiv. "Ordinul referitor la interzicerea călătoriilor în SUA pentru cetățenii a șase state cu populație majoritar musulmană nu se poate aplica, potrivit judecătorilor, nici bunicilor, unchilor, mătușilor și verilor celor care au reședința legală în Statele Unite", transmite Agerpres.

  Acțiunea la Curtea Supremă a dat câștig de cauză în final guvernului, întrucât a decis că Ordinul executiv referitor la interzicerea accesului în SUA nu are o aplicare prea largă — așa cum apreciase instanța precedentă, Curtea de Apel.

  Conform estimărilor Departamentului de Justiție, odată cu intrarea în vigoare a Ordinului executiv se va bloca accesul pe teritoriul SUA a circa 24.000 de refugiați. Această sentință este însă o victorie mult mai mare pentru capitalul de imagine al lui Donald Trump, care își vede astfel realizată promisiunea de a diminua accesul imigranților musulmani în SUA — una dintre promisiunile importante ale campaniei electorale și ale programului său.

  Tematic

  (FOTO) Ea îl critică pe Trump și câștigă concursul Miss America
  Uragan în Florida - victime, Trump a declarat "starea de catastrofă"
  World War 3! Putin către Trump: Conflictul Coreei de Nord - invitaţie la cimitir
  Putin: Trump nu mi-e mireasă
  Trump este gata să utilizeze arme nucleare
  Trump vrea să reformeze ONU
  Lavrov: Acțiunile antirusești ale SUA sunt inițiate de oponenții lui Trump
  SUA la un pas de război: Trump nu vrea negocieri cu Coreea de Nord
  Trump: SUA nu vor mai folosi armata pentru a construi democrația în străinătate
  Tagurile:
  victorie, Donald Trump
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei