01:57 23 Mai 2018
Chişinău+ 17°C
În direct
  Vizita lui Petro Poroșenko în SUA

  Declarație: SUA sugerează Kievului să-și ignore vecinii pro-americani

  Пресс-служба президента Украины
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  Ucraina lichidează școlile cu predare în limba română (46)
  15421

  Susținerea acordată de SUA noii legi a învățământului, care presupune lichidarea educației în limbile minorităților etnice, reprezintă un semnal Kievul că trebuie să-și ignore vecinii pro-americani, consideră un lider politic ucrainean

  BUCUREȘTI, 13 sept — Sputnik. Liderul mișcării "Alegerea Ucraineană — dreptul poporului", Viktor Medvedciuk, consideră că susținerea de către SUA a reformei învățământului, adoptate de parlamentul ucrainean, vorbește despre dorința Washingtonului de a elimina limba rusă din școlile ucrainene.

  Ambasada SUA din Kiev a publicat în Twitter un mesaj de susținere a noii legi a învățământului, menționând că aceasta "o contribuție în dezvoltarea tineretului este o cheie spre viitor".

  "Într-o astfel de situație, trebuie să presupunem că mesajul ambasadei americane e un semnal pentru autoritățile ucrainene, că nu trebuie să atragă atenție la nemulțumirile vecinilor care au relațiile bune cu Washingtonul. Precum se observă în numeroase surse americane, inclusiv în documentele desecretizate recent de CIA, SUA consideră că răspândirea limbii ruse în Ucraina reprezintă o piedică în calea realizării intereselor sale geopolitice", consideră politicianul ucrainean.

  "Se pare că pentru americani cel mai important lucru este eliminarea limbii ruse din școli. De dragul realizării acestui scop nobil, SUA sunt gata să sacrifice interesele altor popoare din Ucraina", a mai spus Medveciuk.

  Poroșenko și Tillerson
  Пресс-служба президента Украины

  Reamintim că pe 5 septembrie Rada Supremă a Ucrainei a adoptat o serie de modificări ai legii învățământului care presupune lichidarea până în 2020 a tuturor școlilor cu predare în limbile minorităților entice, inclusiv a celor în limba român.

  Guvernele României și Ungariei au declarat că noua lege învățământului încalc drepturile minorităților entice din Ucraina. Ministerul de Externe al Ungariei a anunțat că va înceta orice susținere a Ucrainei în structurile internaționale. Îngrijorări a manifestat, de asemenea, Ministerul Afacerilor Externe a României și ministerul pentru Românii de Pretutindeni. 

  Dezacordul cu noua lege a învățământului din Ucraina și-a exprimat președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, și premierul moldovean, Pavel Filip.

  Тема:
  Ucraina lichidează școlile cu predare în limba română (46)

  Tematic

  Dodon, îngrijorat de situația școlilor românești din Ucraina
  SUA susține lichidarea școlilor românești din Ucraina
  Moldova și Ucraina vor delimita frontiera până la sfârșitul acestui an
  Premierul moldovean, Pavel Filip, a luat apărarea școlilor românești din Ucraina
  Reacția îngrijorătoare a MAE privind lichidarea școlilor românești din Ucraina
  Românii din Ucraina către Poroșenko: Stopați lichidarea școlilor românești
  Ungaria protestează față de lichidarea școlilor maghiare din Ucraina
  Deputat PNL: România să denunțe tratatul de bază cu Ucraina
  Ucraina va lichida toate școlile românești până în 2020
  Tagurile:
  legea învățământului, Rada Supremă, școli, Limba română, Viktor Medvedciuk, Kiev, SUA, Ucraina
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei