06:49 17 Noiembrie 2018
În direct
 • EUR19.31
 • USD17.07
 • RUB0.26
 • RON4.14
 • UAH0.61
  The sun rises behind The Elizabeth Tower, also known as 'Big Ben' on the day British Chancellor of the Exchequer George Osborne delivers his budget in London on March 16, 2016

  Brexit. Tot mai mulţi cetăţeni ai UE care au muncit ani întregi în UK, expulzaţi

  © AFP 2018 / JUSTIN TALLIS
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  Brexit. Marea Britanie a ieșit din UE (366)
  50220

  Numărul cetățenilor europeni pe care guvernul britanic îi expulzează din Marea Britanie a crescut semnificativ după votul pentru Brexit, în ciuda promisiunilor miniștrilor britanici că vor garanta drepturile cetățenilor.

  BUCUREŞTI, 14 sept — Sputnik. Potrivit datelor oficiale emise de Guvernul britanic, în primele trei luni ale anului 2017 a existat un număr cu 26% mai mare de expulzări ale cetăţenilor europeni decât în aceeași perioadă a anului trecut, relatează The Independent.

  Aproape 5.000 de cetățeni din UE au fost expulzaţi din Marea Britanie în ultimele 12 luni, cel mai mare număr înregistrat de când a început această cercetare.

  Cifrele au fost publicate după ce un memoriu al ministerului de Interne a scos la iveală planuri ample care au scopul de a limita semnificativ imigrația din Europa, după ce Marea Britanie va părăsi UE.

  Militanţii pentru apărarea drepturilor omului au declarat pentru The Independent că multe dintre expulzări sunt ilegale, iar reprezentanţi ai Partidul Laburist au spus că cifrele sunt „ruşinoase" și că această situaţia ar putea îngreuna şi mai mult negocierile cu privire la Brexit.

  Numărul cetățenilor europeni care au fost expulzaţi din Marea Britanie a crescut de cinci ori din 2010, ajungând la 4.754 în 2016 — de la doar 973 în anul în care conservatorii au venit la putere.

  În calitate de secretar de Interne, Theresa May a promis să creeze „un mediu ostil pentru imigranții ilegali". Cei care lucrează cu migranții spun că, în realitate, Guvernul a adoptat o atitudine „ostilă" față de toți imigranții, chiar și faţă de cei care locuiesc în Marea Britanie în mod legal.

  Potrivit The Independent, expulzarea cetăţenilor europeni care trăiau legal în Regatul Unit s-a făcut pornind de la noile reglementări ale ministerului de Interne, introduse de May în mai 2016, care prevăd că cetățenii europeni fără adăpost care se află în Marea Britanie abuzează de drepturile lor și ar trebui expulzaţi.

  Modificarea a fost introdusă fără a fi supusă unei examinări amănunţite în Parlament și, la acel moment, nu i-a fost acordată prea multă atenție. Dar aceasta înseamnă că, pentru prima dată, cetățenii europeni fără adăpost pot fi expulzaţi din Regatul Unit chiar dacă nu au săvârșit nicio infracțiune, scrie publicaţia britanică.

  Potrivit organizațiilor de caritate, unii dintre cei expulzaţi pe motiv că nu aveau adăpost au lucrat în Marea Britanie mai mult de cinci ani, ceea ce înseamnă că aveau dreptul legal de a rămâne permanent în țară.

  Benjamin Morgan de la grupul de sprijin pentru imigranţi „North East London Migrant Action" (NELMA) a declarat pentru The Independent că această creştere a numărului de expulzări arată că Theresa May „își extinde «mediul ostil» pentru imigranții care trăiesc şi lucrează legal în Marea Britanie, adesea de mulţi ani".

  „Am înăsprit măsurile pentru cetățenii străini care abuzează de ospitalitatea noastră săvârşind infracțiuni în Marea Britanie, făcând victime și cauzând pagube comunităților noastre. Cetățenii din SEE (Spaţiul Economic European, n. r.) care comit în mod repetat contravenții în această țară sunt, în prezent, pasibili de a primi ordine de expulzare de la cinci până la zece ani", a declarat un purtător de cuvânt al ministerului britanic de Interne.

  Тема:
  Brexit. Marea Britanie a ieșit din UE (366)

  Tematic

  Oficial UE: Brexit a fost o decizie "proastă" și ar putea fi inversată
  DOCUMENT: Regatul Unit vrea să interzică circulația imigranților UE după Brexit
  "Familii prin Skype": Cum vrea UK să schimbe viața cetățenilor UE post Brexit
  Brexit este doar începutul! Avertismentul venit din Polonia
  UE cere Marii Britanii să grăbească procesul Brexit cerând o taxă de ieșire
  Brexit va crea aproximativ 80.000 de locuri de muncă - dezvăluie un raport
  Brexit: Obţinerea cetăţeniei britanice. Creştere uriaşă a cererilor
  Premierul irlandez, despre controlul la frontieră cu Marea Britanie după Brexit
  Tagurile:
  Brexit
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei