01:54 21 Ianuarie 2020
În direct
 • EUR19.46
 • USD17.55
 • RUB0.29
 • RON4.07
 • UAH0.72
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  Situația în jurul Coreei de Nord (221)
  101720

  Panică în Japonia - s-a cerut cetățenilor să nu fugă. RPD Coreeană avertizase Japonia că "avem multe rachete și bombe atomice"

  BUCUREȘTI, 15 sept — Sputnik. La prima oră în Japonia s-a dat alarma — "Trece o rachetă"!. În mai multe regiuni, sistemul de avertizare J-Alert s-a activat, populația a intrând în panică.

  "Trece o rachetă — probabil va trece pe deasupra Insulei Hokkaido din direcția Oceanului Pacific" a anunțat sistemul de avertizare, care a cerut cetățenilor să nu se panicheze "Nu strângeți obiectele pe care le puteți găsi".

  Ce s-a întâmplat? Imediat după ora 7 dimineața (ora locală), Coreea de Nord a lansat o rachetă, lansatorul fiind localizat chiar în Phenian, în cartierul Sunan — conform datelor guvernului nipon. Racheta nord coreeană a survolat insula Hokkaido, din nordul Japoniei.

  Tirul a fost executat cu o rachetă cu rază medie de acțiune, care s-a prăbușit în mare, la est de arhipelagul nipon.

  Deși racheta nu a pus în pericol Japonia, ci a fost un nou test, temerile sunt majore, mai ales după ultimul avertisment lansat de RPD Coreeană către Tokyo — "Suntem aproape, avem rechete multe și diverse tipuri de bombe atomice", a sunat "comunicatul" transmis de agenția oficială coreeană KCNA.

  Până la publicarea materialului de față, Phenianul nu a făcut vreo declarație cu privire la acest "test", dar majoritatea analiștilor îl interpretează ca o reacție a Phenianului față de sancțiunuile votate votate în unanimitate de Consiliul de Securitate al ONU, luni, la New York, ca urmare a ultimului test nuclear nord-coreean. De asemenea, Uniunea Europeană a adoptat ieri măsurile privind sancțiunile împotriva Coreei de Nord.

  Reacția comunității internaționale după noul tir al Phenianului a fost rapidă, Consiliul de Securitate al ONU urmând a se reuni de urgență chiar astăzi, orele 19.00 GMT, într-o reuniune care se va desfășura cu ușile închise.

  Pentagonul a confirmat că președintele Donald Trump a fost informat despre noul tir cu rachetă al RPD Coreeană.

  În acest moment, cele mai mari speranțe pentru o soluție pașnică se îndreaptă spre China, atât secretarul de stat Tillerson cât și ministrul de Externe britanic Boris Johnson făcând demersuri în acest sens pe lângă Beijing.

  Тема:
  Situația în jurul Coreei de Nord (221)

  Tematic

  Rusia lucrează la proiecte trilaterale cu Coreea de Nord și Coreea de Sud
  Rusia și Coreea de Sud au ajuns la un numitor comun în problema Coreei de Nord
  Explozia armei nucleare în Coreea de Nord a provocat un cutremur
  Coreea de Nord declară începutul ofensivei în Pacific
  SUA la un pas de război: Trump nu vrea negocieri cu Coreea de Nord
  Coreea de Nord a speriat ONU - nicio sancțiune, SUA vrea soluție pașnică!
  Insula Sahalin a dispărut după lansarea rachetei de către Coreea de Nord
  Rusia evacuează populația din apropierea frontierei cu Coreea de Nord
  Coreea de Nord a lansat câteva rachete în Marea Japoniei
  Tagurile:
  mondial, Reacție, rachetă, Japonia, Coreea de Nord


  Știrile Zilei