23:56 20 Noiembrie 2019
În direct
 • EUR19.39
 • USD17.50
 • RUB0.27
 • RON4.06
 • UAH0.72
  People hold Catalan separatist flags, known as Esteladas, during a gathering to protest against legal challenges made by Spain's government against pro-independence Catalan politicians, in Barcelona, Spain, November 13, 2016.

  "Vom vota!" Catalonia - start campania de referendum pentru independență - VIDEO

  © REUTERS / Albert Gea
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  Referendumul pentru independența Cataloniei (27)
  10010

  Campania de referendum din Catalonia privind independența regiunii este în curs de desfășurare, neglijând angajamentul ferm al Madridului de a împiedica votul programat pe 1 octombrie.

  BUCURESTI, 15 sept — Sputnik. Mii de susținători ai independenței catalane au inundat arena de concerte din orașul portuar Tarragona pentru a da startul campaniei de două săptămâni intitulată "Da", scrie RT

  Campania a fost inițiată joi seara de către președintele regional, Carles Puigdemont.

  "Cineva crede că nu vom vota pe 1 octombrie? Ce fel de oameni cred ei că sunt catalanii? În Catalonia suntem democrați", a spus Puigdemont.

  "Votați!", "Nu ne temem!" Și "Unde sunt buletinele de vot" a scandat mulțimea în număr de aproximativ 7500 de activiști pro-independență.

  "Ce credeți că se va întâmpla la 1 octombrie? Desigur, vom vota!", a declarat președintele.

  Madridul insistă însă asupra faptului că referendumul este ilegal. Curtea Constituțională a Spaniei a suspendat votul în așteptarea unei decizii formale a judecătorilor. Autorităților li s-a dat ordinpentru a opri votul, iar oricine va contribui la organizarea referendumului poate să răspundă din punct de vedere juridic.

  Miercuri, Oficiul Procurorului a convocat 712 primari regionali ca parte a eforturilor de a investiga organizatorii votului planificat. Guvernul pro-separatist al Cataloniei a cerut liderilor regionali să ofere facilități pentru secțiile de votare.

  Puigdemont a denunțat acțiunile guvernului central și a declarat că într-un viitor stat catalan "nu vor fi suspendate sondajele sau campaniile de vot, primarii nu vor fi amenințați, mass-media nu va fi intimidată".

  Ceremonia de deschidere a campaniei, care a durat două ore, a fost sărbătorită cu mult entuziasm și optimism, în ciuda avertismentului direct al Madridului potrivit căruia organizarea unui miting în Arena Tarraco ar constitui o crimă.

  În ciuda amenințării legale, Poliția a permis desfășurarea mitingului.

  Înainte ca Puigdemont să intre pe scenă, vicepreședintele Catalonei a subliniat că mobilizarea taberei "Nu" rămâne "foarte importantă", deoarece trebuie să existe o opoziție valabilă pentru validarea rezultatelor referendumului.

  Oriol Junqueras a spus mulțimii din Tarragona, la aproximativ 100 kilometri sud de Barcelona, că această mișcare este "despre democrație", așa cum a cerut oamenilor să fie "apărători ai dreptului de vot", pentru a crea o republică care va fi "liberă, corectă și demnă".

  "Am învățat să abordăm provocările într-o manieră colectivă, umplând piețe, orașe precum și urne de vot. Aceasta este forța voastră", a spus Junqueras.

  Totodata, Junqueras i-a îndemnat pe catalani să iasă masiv la vot pe 1 octombrie.

  Тема:
  Referendumul pentru independența Cataloniei (27)
  Tagurile:
  Referendum de independență, Campanie, Lansare, Tarragona, Catalonia


  Știrile Zilei