20:55 22 Februarie 2019
În direct
  • EUR19.44
  • USD17.13
  • RUB0.26
  • RON4.09
  • UAH0.63
    Drapelul italian pe Palazzo del Quirinale

    Românii din diaspora: cum pot obţine o carte de identitate italiană

    © AFP 2019 / FILIPPO MONTEFORTE
    Internaţional
    Sa primesc un link scurt
    135 0 0

    Românii care locuiesc şi muncesc în Italia pot obţine o carte de identitate italiană chiar dacă nu au o rezidență fixă pe teritoriul acestei ţări. Cum trebuie să procedeze.

    BUCUREŞTI, 26 sept — Sputnik. Cetățenii din Uniunea Europeană trebuie să urmeze următorii paşi pentru a obţine cartea de identitate italiană atunci când nu au un domiciliu permanent, potrivit rotalianul.com:

    — Mergeți la oficiul registrului municipal din cadrul Primăriei (Comune) pentru a completa formularul de declarație de ședere, în care trebuie să indicați că nu sunteți rezident permanent, specificând totuși o adresă de domiciliu unde să primiți comunicările transmise prin poștă;

    — În completarea declarației de ședere, trebuie să înlocuiți fraza „declarați că ați transferat reședința la următoarea adresă" cu următoarea declarație: „declarați că ați stabilit adresa dumneavoastră de domiciliu la următoarea adresă";

    — Este necesar să ataşaţi: consimțământul oricărei persoane implicate cu adresa stabilită a domiciliului; documentele pentru a dovedi domiciliul pe teritoriu italian; dacă nu aveți documentația corespunzătoare declarării unui domiciliu temporar, trebuie să descrieți în declarația de la primărie situația dumneavoastră personală.

    Veţi avea nevoie de următoarele documente:

    1. Cetățenii comunitari care au un loc de muncă în Italia, dar nu au o rezidență fixă, trebuie să prezinte: o copie a unui document de identitate valid, eliberat de autoritățile competente ale țării al căruia cetățean sunteți; documentația care demonstrează calitatea de lucrător subordonat sau autonom; o copie a actelor originale, traduse și legalizate, care să dovedească statutul civil și componența familiei (certificatul de căsătorie, sentința de divorț acolo unde este cazul).

    2. Cetățenii comunitari care nu au un loc de muncă în Italia, dar dispun de resurse suficiente pentru a rămâne pe teritoriul italian, trebuie să prezinte:

    — o copie a unui document de identitate valid, eliberat de autoritățile competente ale țării al cărui cetățean sunteți;

    — declararația pe propria răspundere a posesiei unor resurse economice suficiente pentru a trăi pe teritoriul italian. Suma de referință corespunde cu suma alocației sociale, care pentru 2016 este de 5.824,91 euro pe an; în scopul înscrierii se apreciază, de asemenea, situația personală a persoanei în cauză;

    — o copie a unei asigurări de sănătate valabile cel puțin un an sau o copie a unuia dintre următoarele formulare eliberate de țara de origine: E106, E120, E121 (sau E33), E109 (sau E37); E.A.M. (Cardul european de asigurări sociale de sănătate) poate fi utilizat de cei care nu intenționează să își transfere reședința permanentă în Italia, ci doar să obțină înregistrarea în registrul temporar al populației;

    — o copie a documentelor originale, traduse și legalizate, care dovedesc starea civilă și componența familiei.

    Tagurile:
    diasporă, români
    Reguli de utilizareCOMENTARII


    Știrile Zilei