02:03 22 Noiembrie 2019
În direct
 • EUR19.32
 • USD17.43
 • RUB0.27
 • RON4.04
 • UAH0.72
  Mariano Rajoy, premierul Spaniei

  Ultima oră: Reacție dură a premierului Spaniei după Referendumul Cataloniei

  © AFP 2019 / Pierre-Philippe Marcou
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  40210

  Urmează zile grele: Mariano Rajoy a lăudat intervenția forțelor de securitate care a îngrozit lumea - și e hotărât pentru noi acțiuni urgente

  BUCUREȘTI, 2 oct — Sputnik, D.D. "Nu s-a organizat un referendum pentru auto-determinare astăzi, ci mai degrabă un act antistatal", a declarat Mariano Rajoy, șeful guvernului conservator, cel care, apreciază analiștii, se face vinovat de escaladarea tensiunilor naționaliste și separatiste care au culminat cu referendumul.

  Rajoy continuă să arunce vina pe liderii catalani care "au dorit abrogarea Constituţiei şi suveranitatea naţională". Ei sunt responsabili pentru situaţia în care am ajuns, spune Rajoy.

  "Înţeleg frustrarea pe care unii catalani o pot simţi, iar eu regret profund. Au fost păcăliţi. Un proces care a servit doar pentru a-i învrăjbi pe cetăţeni a eşuat".

  Marea majoritate a oamenilor din Catalonia "nu a vrut să participe la scenariul secesionist", afirmă Rajoy.

  "Suntem, de asemenea, recunoscători tribunalelor şi forţelor de securitate şi organelor statului pentru angajamentul lor faţă de respectarea legii — şi-au îndeplinit mandatul încredințat de justiţie şi datoria lor", a declarat Rajoy, făcând referire la trupele care s-au confruntat cu massele de cetățeni.

  Mâine trebuie să începem restaurarea normalității instituţionale şi trebuie să restabilim coexistenţa cât mai curând posibil, mai afirmă Rajoy, dovedind că ignoră total atât prezența masivă la un vot nu doar pentru independență, dar și împotriva guvernului său.

  Rajoy scrie, într-o postare de pe Facebook imediat după închiderea Referendumului, că va convoca toate forţele politice "pentru a reflecta asupra unui viitor pe care trebuie să-l înfruntăm împreună". Spaniolii au reuşit să depăşească "dificultăţile care păreau insurmontabile", iar acum, scrie Rajoy, "sunt sigur că vom reuşi din nou".

  Tematic

  Update Catalunya: rezultatele incredibile – mai e puțin de numărat
  Șoc în Catalonia - poliția se bate cu pompierii, peste 400 de răniți
  Poliția spaniolă a anunțat că 11 polițiști au avut de suferit în Catalonia
  În Catalonia funcționează 73% dint totalul secțiilor de votare
  Poliția spaniolă a înconjurat o mie trei sute de secții de votare din Catalonia
  Naționaliștii au asaltat o reuniune a adepților referendumului în Catalonia
  "Vom vota!" Catalonia - start campania de referendum pentru independență - VIDEO
  Spania vs Catalonia - întorsătură gravă, arestări masive, confruntări la orizont
  Tagurile:
  referendum, Mariano Rajoy, Catalonia, Spania


  Știrile Zilei