18:02 21 Ianuarie 2019
În direct
 • EUR19.55
 • USD17.14
 • RUB0.26
 • RON4.16
 • UAH0.61
  Atentat terorist Las Vegas

  În spatele atentatului din Vegas-celebrul Alex Jones despre "al doilea trăgător"

  © REUTERS / Las Vegas Sun/Steve Marcus
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  147440

  Surse americane - neprotriviri în teoriile autorităților, "ucigașul" nu are nicio lelegătură cu profilul unui terorist

  BUCUREȘTI, 3 oct — Sputnik, Dragoș Dumitriu. Carnajul din capitala mondială a jocurilor de noroc a dus moartea a 59 de persoane și rănirea a 547, fiind considerat cel mai sângeros atac din istoria modernă a SUA.

  Iar toate astea ar fi fost făcute de un un singur trăgător, un "pensionar" de 64 de ani, care a luat la țintă mulțimea minute în șir de la fereastra unei clădiri înalte din apropiere. Ulterior, înainte de a ajunge poliția la el, "ucigașul" s-a sinucis.

  Poliția a descoperit în camera respectivă mai multe arme automate — nu mai puțin de 23 de arme, conform Las Vegas Metropolitan Police Department — sute de pachete de muniție, precum și… literatură "Antifa".

  Armele și muniția ar fi fost transportate în 10 valize, pe care trăgătorul le-ar fi adus în timp în camera de hotel — conform primelor date transmise poliție. De asemenea, poliția a descoperit că trăgătorul cumpărase trei arme de la un magazin din zonă. "Părea un tip obișnuit, liniștit", spune vânzătorul, relatează New York Times.

  "Ucigașul" se numea Stephen Paddock, iar din profilul său crează confucie anchetatorilor. Era un tip liniștit, avea o afacere imobiliară, era milionar, juca frecvent în Vegas, făr a face excese — era un obișnuit al cazinoului Mandalay, iar ultima dată a câștigat câteva mii de dolari.

  ”Ucigașul” de la Las Vegas, Stephen Paddock
  © Photo : Captură ecran
  ”Ucigașul” de la Las Vegas, Stephen Paddock

  Avea doi frați, a fost căsătorit de două ori, dar nu avea copii. Singura problemă în biografia sa era tatăl, fost spărgător de bănci condamnat în 1964 la 20 de ani închisoare — dar evadat după 4 ani. Stephen Paddock nu avea probleme financiare, nu era bolnav, nu avea legături cu partide politice, cu grupări de nici un fel. FBI consideră dealtfel că afirmațiile ISIS că Stephen Paddock ar fi fost "un soldat" al grupării sunt lipsite de orice acoperire.

  Acum, în privința sângerosului atentat sunt mai multe probleme. Evident, prima se referă chiar la trăgător, care nu avea nici motivația unui asemenea atentat, nici experiența necesară unei asemenea acțiuni.

  Arsenalul găsit nu are legătură cu trecutul său — și vecinii sau rudele nu vorbesc de o pasiune pentru arme a lui Stephen Paddock. Cu alte cuvinte, nimic din profilul lui Stephen Paddock nu îl corespunde cu profilul unui atentator atât de sinistru.

  Faptul că Stephen Paddock s-a sinucis înainte de venirea poliției par ciudat pentru un "supărat de societate", care avea peste 20 de arme automate la dispoziție, adică normal era să se lupte până la moarte cu autoritățile.

  Celebrul realizator Alex Jones vine cu ipoteza unui al doilea trăgător, plasat înr-o cameră apropiată. În acest sens, InfoWars, portalul lui Jones, aduce ca argunete înregistrări ale poliției dar și traiectoria gloanțelor, care nu par a avea aceeași înclinație. Pe site sunt mai multe mărturii și filmări.

  Pe de altă parte, forțele de securitate și poliția nu au îndeplinit măsurile de securitate specifice unei adunări de peste 20.000 de persoane în zonă deschisă, înconjurată de clădiri înalte. În sensul că nu a existat supraveghere de pe clădiri, măsuri de contracarare a atacurilor de la înlțime, dar nici persoane pregătite pentru evacuarea și adăpostirea mulțimii.

  Toate acestea sunt măsuri de securitate care sunt prevăzute în noua stare generată de atentatele teroriste.

  Infowars consideră că trebuie luată în calcul și ipoteza unui complot mult mai mare — ipotez mult mai plauzibilă. Cu alte cuvinte, Stephen Paddock a fost folosit de o grupare, care probabil îl recrutase recent — dovadă că nimeni dintre apropiați nu avea idee de o asemenea relaționare — l-a folosit pentru această operațiune și l-a lichidat lăsându-l ca unic vinovat pentru cele întâmplate.

  Un amănunt — s-a spus că s-a găsit asupra lui Stephen Paddock literatură "Antifa" — în varianta americană, grupările din această categorie sunt antisistem, anticapitaliste, stângist-libertariene, anarhiste — ceea ce nu cadrează cu profilul liniștitului milionar, jucător constant dar moderat la cazinouri.

  În opinia mea, dar și a jurnaliștilor Infowars, cazul este deprat de a fi închis.

  Tagurile:
  Las Vegas
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei