11:17 22 Octombrie 2017
Chişinău+ 12°C
În direct
    Orarul zborurilor în aeroportul din Londra

    Obligaţia românilor plecaţi din ţară după 2012

    © REUTERS/ Luke MacGregor
    Internaţional
    Sa primesc un link scurt
    16910

    La solicitarea Ambasadei României la Londra, Ministerul Finanţelor Publice a transmis clarificări în legătură cu „Chestionarul pentru stabilirea rezidenţei persoanei fizice la plecarea din România". Ce trebuie să ştie toţi românii care au plecat din ţară după 2012.

    BUCUREŞTI, 9 oct — Sputnik. Potrivit datelor publicate de Ministerul Finanţelor Publice, încă din anul 2012 a fost instituită obligaţia ca, la plecarea din România pentru o perioadă mai mare de 183 de zile, o persoană fizică să depună la organul fiscal unde domiciliază, cu 30 de zile înaintea plecării, „Chestionarul pentru stabilirea rezidenţei persoanei fizice la plecarea din România".

    Chestionarul trebuie depus doar de persoanele care au părăsit teritorul ţarii noastre de la data intrării în vigoare a Ordinului ministrului finanţelor publice nr. 74/2012, respectiv 30.01.2012, precizează londra.mae.ro.

    Autoritatea compententă fiscală română va stabili situaţia concretă a contribualului, fiind posibilă scoaterea acestuia din evidenţele fiscale din România şi, astfel, considerarea acestuia ca persoană nerezidentă.

    Totuşi, dacă această persoană continuă să obţină venituri din România, pentru care ţara noastră are drept de impunere potrivit convenţiei de evitare a dublei impuneri (de exemplu: chirii, dobânzi, dividente, redevenţe), această persoană va fi menţinută în evidenţele fiscale din România, dar va fi tratată ca persoană nerezidentă în România şi va plăti un impozit calculat cu o cotă redusă, conform tratatului de evitare a dublei impuneri. Statul care îl consideră rezident fiscal îi va acorda credit fiscal pentru impozitul plătit în România.

    Persoana în cauză trebuie să prezinte şi certificatul de rezidenţă fiscală eliberat de autoritatea fiscală competentă a statului străin.

    Pe de altă parte, persoana fizică cu domiciliul în România care dovedeşte schimbarea rezidenţei într-un stat cu care România nu are încheiată convenţie de evitare a dublei impuneri îşi păstrează calitatea de contribuabil în România pentru veniturile obţinute din orice sursă, atât din România, cât şi din afara României, pentru anul calenderistic în care are loc schimbarea rezidenţei, precum şi în următorii 3 ani calendaristici.

    Persoanele care părăsesc România şi nu depun chestionarul la autoritatea competentă din ţară vor fi menţinuţi în evidnţele fiscale şi trataţi ca rezidenţi români.

    Formularul se completează în două exemplare, iar originalul se transmite organului fiscal unde persoana a avut domiciliul de către persoana fizică în cauză, personal sau prin împuternicit, prin poştă cu confirmare de primire sau se depune la registratura organului fiscal central competent şi copia se păstrează de către persoana fizică.

    În anul 2016, Ministerul Finanţelor Publice a întocmit un Ghid ilustrativ în care sunt explicaţi paşii de urmat pentru persoanele fizice care au plecat sau pleacă din România, precum şi modul în care sunt impozitate veniturile obţinute de aceştia în România.

    Tagurile:
    români, obligație
    Reguli de utilizareCOMENTARII



    Știrile Zilei