12:52 12 Decembrie 2018
În direct
 • EUR19.62
 • USD17.22
 • RUB0.26
 • RON4.22
 • UAH0.62
  uk

  Brexit fără un acord cu UE. Cum vor fi afectaţi comercianţii

  © AFP 2018 / DANIEL LEAL-OLIVAS
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  81 0 0

  Theresa May a atras atenţia publicului britanic că trebuie să se pregătească pentru ieşirea Marii Britanii din UE fără nici un acord.

  BUCUREŞTI, 10 oct — Sputnik. Pentru prima dată, prim-ministrul britanic a prezentat în detaliu „paşii pentru prevenirea unei situaţii haotice" în ziua când va avea loc Brexitul, în 2019, scrie The Independent

  Măsurile includ planuri pentru ca imensele parcări de camioane din interiorul ţării să facă față noilor verificări vamale amănunţite care vor fi necesare şi pentru a se evita ca traficul în porturi să devină sufocant.

  Propunerea a venit după ce May a recunoscut ca se aşteaptă că negocierile, care au stagnat, să se prelungească cu încă un an înainte de un posibil progres.

  May a ţinut să sublinieze că nu va mai face compromisuri în negocieri, spunând Uniunii Europene că „mingea se află în curtea lor". Însă ea a fost contrazisă ferm de Margaritis Schinas, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene.

  „Până acum nu a fost găsită nicio soluție pentru a se face primul pas, care este procedura de divorț, astfel că mingea se află, cu certitudine, în curtea Marii Britanii", a declarat Margaritis Schinas.

  Un alt indiciu al impasului în negocieri este faptul că ministrul britanic pentru Brexit, David Davis, nu a fost prezent în prima zi a reluarii discuţiilor, deşi este aşteptat marţi la Bruxelles.

  În Camera Comunelor, premierul britanic a continuat să susţină că s-au făcut „progrese reale și tangibile" către un acord după discursul susţinut la Florența luna trecută. Dar a mai precizat că noile planuri privind comerțul și taxele vamale au ca scop să arate că Marea Britanie ar putea funcționa ca o „națiune comercială independentă", chiar dacă nu s-a ajuns la un acord comercial cu UE.

  „Deşi cred că este pe deplin în interesul nostru ca negocierile să reușească, este, de asemenea, responsabilitatea noastră ca guvern să ne pregătim pentru orice eventualitate, şi tocmai acest lucru îl facem. Aceste documente stabilesc ce trebuie să facem, prezentând inclusiv măsuri pentru prevenirea unei situaţii dificile pentru întreprinzători și pentru călători", a declarat Theresa May.

  Legislația planificată pentru acordurile vamale post-Brexit stabilește măsurile necesare în cazul unei ieșiri fără acord.

  După cum se precizează în document, „comercianții care în prezent fac comerţ numai cu UE vor trebui să depună declarații vamale şi vor fi supuşi la controale vamale pentru prima dată. Impactul va fi probabil mai mare în cazul în care mărfurile sunt transportate în vehicule precum tiruri, furgonete etc".

  În document se mai precizează că nu este recomandabil ca vehiculele să staţioneze mult timp în porturi pentru prezentarea mărfurilor către autoritățile vamale pentru export. Prezentarea acestora trebuie să aibă loc, cât mai mult posibil, în interiorul țării, iar în porturi să se poată doar confirma că bunurile au părăsit Regatul Unit.

  Un proiect de lege ar putea garanta că „Regatul Unit poate percepe taxe vamale pentru bunuri (inclusiv pe mărfurile importate din UE)".

  Totuşi, May a avertizat că un acord de tranziție — dacă va fi încheiat — ar putea impune Regatului Unit să accepte reglementările Curții Europene de Justiție. „Este posibil să începem cu reglementările CE încă în vigoare pentru o parte din această perioadă", a spus ea, sugerând că această situaţie va dura mai puțin de cei doi ani de tranziție preconizați.

  Tematic

  Brexit. „Este clar că UE se îndreaptă către Statele Unite ale Europei"
  Brexit: Punctul central al discursului Theresei May - "Pregătiți de eșec"
  UK will be free to introduce visas for Romania after Brexit
  Marea Britanie - liberă să introducă vize României după Brexit?
  Brexit: „Marea Britanie să fie pregătită să abandoneze negocierile cu UE"
  Tagurile:
  BREXIT, UK, Marea Britanie
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei