21:40 20 August 2018
În direct
 • EUR19.00
 • USD16.68
 • RUB0.25
 • RON4.08
 • UAH0.60
  A logo of the United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO)

  ULTIMA ORĂ: SUA se retrag din UNESCO

  © AFP 2018 / MIGUEL MEDINA
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  8610

  Statele Unite au anunțat că se vor retrage din UNESCO la sfârșitul anului 2018, invocând nevoia de reformă și o prejudecată anti-israeliană în cadrul organizației, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Heather Nauert, într-o declarație emisă joi.

  BUCURESTI, 12 oct — Sputnik. Decizia Statelor Unite de a se retrage din UNESCO nu a fost luata cu ușurință, a informat joi Departamentul de Stat al SUA, relatează Sputnik International

  "La data de 12 octombrie 2017, Departamentul de Stat a notificat directorul general al UNESCO, Irina Bokova, despre decizia SUA de a se retrage din organizație. Această decizie nu a fost luată cu ușurință și reflectă preocupările Statelor Unite cu privire la UNESCO, necesitatea unei reforme fundamentale în cadrul organizației și continuarea prejudecăților anti-israeliene la UNESCO", a declarat Nauert, adăugând că decizia va intra în vigoare pe 31 decembrie 2018.

  Seful UNESCO, Irina Bokova, a declarat că organizația a primit o notificare oficială de la Washington că Statele Unite se vor retrage din organizație. Ea a numit pasul Washingtonului o "pierdere a multilateralismului".

  "Doresc să exprim un profund regret față de decizia Statelor Unite ale Americii de a se retrage din UNESCO", a declarat Bokova într-o declarație, adăugând că relațiile organizației cu Statele Unite se bazează pe valori comune.

  Relațiile Israelului cu corpul cultural al ONU s-au deteriorat în ultimele luni. Israelul a redus plățile din fondurile pe care țara le transferă anual Organizației Națiunilor Unite. Decizia Israelului vine ca răspuns la hotărârea UNESCO de a numi Israelul o țară ocupantă a Ierusalimului.

  UNESCO a fost înființată în 1945 ca organism internațional care vizează promovarea respectului pentru statul de drept și drepturile omului prin colaborare culturală și științifică.

  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei