06:30 27 Februarie 2020
În direct
 • EUR19.44
 • USD17.86
 • RUB0.27
 • RON4.05
 • UAH0.73
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  Ucraina lichidează școlile cu predare în limba română (53)
  12530

  APCE a adoptat o rezoluție în care condamnă Ucraina pentru politica de asimilare a minorităților etnice prin intermediul noii legi a învățământului

  BUCUREȘTI, 12 oct — Sputnik. Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a adoptat cu o majoritate de voturi o rezoluție în care se menționează că noua lege a învățământului nu asigură un echilibru necesar între limba oficială și limbile minorităților etnice.

  Potrivit corespondentului RIA Novosti, în favoarea rezoluției s-au pronunțat 82 de deputați, împotrivă — 11, iar 17 s-au abținut. În total, la procedura de vot au participat 110 parlamentari ai Adunării.

  În rezoluția adoptată se menționează că "Adunarea Parlamentară se arată îngrijorată de adoptarea de către Rada Supremă a Ucrainei, pe 5 septembrie 2017, a noii legi cu privire la învățământ", documentul a fost promulgat pe 27 septembrie de președintele țării, Petro Poroșenko. APCE reamintește că unii vecini ai Ucrainei menționează că "acest document încalcă drepturile minorităților etnice".

  Autoritățile ucrainene au prezentat textul legii învățământului Comisiei pentru democrație și drept (Comisia de la Veneția) pentru o expertiză, decizia căreia urmează să fie făcută publică la sfârșitul anului 2017; cu toate acestea APCE își exprimă nemulțumirea de faptul că acest lucru nu a fost întreprins până la adoptarea legii învățământului, se menționează în textul rezoluției.

  APCE consideră importantă respectarea obligațiilor asumate, în baza Convenției cu privire la Drepturile Omului, Convenția-cadru pentru protecția minorităților naționale, Carta europeană a limbilor regionale sau minoritare, precum și sprijinirea stabilirii unui dialog constructiv între diverse părți implicate, se spune în rezoluție.

  APCE reamintește că „statele au dreptul să stimuleze studierea limbii oficiale", însă menționează că „atunci când statul întreprinde măsuri de propagare a limbii, acesta trebuie să ia în considerație măsurile protecție și conservarea limbilor minorităților etnice".

  "În cazul în care se va proceda în acest fel, un rezultat va fi asimilarea, nu integrarea", se spune în document.

  Parlamentarii au amintit inadmisibilitatea discriminării. "Acest principiu vizează nu doar recunoașterea și protecția eficientă a drepturilor minorităților, prevăzută în Convenția cadru, dar și existența unor drepturi explicite, prevăzute de Carta europeană a limbilor regionale sau minoritare, precum și exercitarea oricărui drept în conformitate cu articolul 1 și Protocolul nr. 12 al Convenției Europene pentru Drepturile Omului", se menționează în rezoluție.

  Aceste trei principii reprezintă pentru APCE niște elemente importate ale unei concepții mai largi, de importanță crucială, care se află la baza întregii convenții-cadru: concepția „conviețuirii", se menționează în rezoluție.

  "Reieșind din principiile menționate mai sus și din concepția generală a "conviețuirii", noua lege nu asigură echilibrul necesar între limba oficială și limbile minorităților etnice", consideră APCE.

  În pofida unui mesaj dur, din textul rezoluției a fost eliminată propunerea înaintată Kievului de a revedea legea învățământului.

  Тема:
  Ucraina lichidează școlile cu predare în limba română (53)

  Tematic

  Ungaria vrea o alianță cu România și Rusia în problema școlilor din Ucraina
  Ucraina nu mai vrea să depindă de FMI
  Ucraina, stat totalitar eșuat: mormântul minorităților naționale!
  Situația românilor/moldovenilor din Ucraina, mai proastă decât pe timpul URSS
  Ungaria: Ucraina să uite de viitorul european
  Apel disperat: "Sunt o voce română sugrumată de către Ucraina!"
  În final, Ucraina și-a bătut joc de România și Ungaria
  Ucraina, atac la Iohannis: discursul intern nu trebuie să afecteze relațiile...
  Tagurile:
  legea învățământului, legea educației, APCE, Minoritățile etnice, Rezoluție, Ucraina


  Știrile Zilei