08:39 18 August 2019
În direct
 • EUR19.51
 • USD17.50
 • RUB0.26
 • RON4.13
 • UAH0.69
  Lingouri de aur, poză simbol

  Goana dupa aur: Rusia cumpără masiv lingouri de aur. Care este motivul

  © AP Photo / Archiv
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  41680

  Banca Centrală a Rusiei a cumpărat recent lingouri într-un ritm fără precedent; potrivit expertului financiar Gabriel Rubinstein, această politică vizează protejarea economiei rusești în caz de situații de criză, inclusiv împotriva "manipulărilor" legate de dolarul SUA.

  BUCURESTI, 14 oct — Sputnik. În scurt timp, rezervele de aur ar putea fi baza pentru o noua monedă în caz de criză economică majora, scrie Sputnik International.

  "Țările stochează aur pentru motive strategice și defensive. De exemplu, în cazul în care relațiile dintre națiuni sunt afectate și valutele lor își pierd valoarea", a declarat Gabriel Rubinstein, consultant financiar și fost reprezentant al Băncii Centrale din Argentina.

  Dacă există o astfel de situație, potrivit expertului, rezervele de aur ar fi baza pentru o nouă monedă sau alte active valoroase pe viitor.

  "Aurul, această resursă financiară eternă, are o valoare reală în comparație cu alte active financiare. Guvernul rus crede că este mai bine să ai mai multe resurse de aur decât dolari. Din punct de vedere ipotetic, dacă Rusia deține tone de dolari americani și SUA doresc să deterioreze economia, acest lucru ar fi posibil prin manipulări ale monedelor", a spus Rubinstein, adăugând că aurul garanteaza împotriva unui astfel de scenariu.

  Banca Centrală Rusă a mărit semnificativ ritmul achizițiilor de aur. În perioada ianuarie-septembrie 2017, autoritatea de reglementare a cumpărat 4,2 milioane uncii de metal prețios în valoare de peste 5 miliarde dolari, cu 15% mai mult decât în ​​aceeași perioadă a anului trecut.

  Începând cu 1 octombrie, Banca Centrală a Rusiei deține rezerve de aur de 73,6 miliarde de dolari, în comparație cu 65,5 miliarde de dolari cat avea în urmă cu un an.

  Rusia și-a majorat achizițiile de lingouri după ce au fost impuse sancțiuni de către Statele Unite și Uniunea Europeană în urma referendumului din Crimeea din 2014 și dupa începutul conflictului militar din estul Ucrainei. De atunci, potrivit Consiliului Mondial al Aurului, Banca Centrală a Rusiei a achizitionat circa 100 de tone de aur la fiecare 6 luni, mai mult decât orice altă bancă centrală din lume.

  În prezent, Rusia este cel de-al 7-lea cel mai mare titular de lingouri și, dacă ritmul actual al achizițiilor de aur continuă, este probabil să se urce pe locul 6, depășind China care detine 1.842 de tone de aur.

  În ultimul deceniu, Banca Centrală a Rusiei și-a schimbat politica de gestionare a rezervelor de aur, inclusiv scăderea cotei euro de la 40 la 26% și majorarea rezervelor de aur de la 8 miliarde la 73,6 miliarde de dolari la 1 octombrie 2017.

  Tagurile:
  lingouri de aur, Rusia


  Știrile Zilei