11:10 21 Octombrie 2019
În direct
 • EUR19.37
 • USD17.40
 • RUB0.27
 • RON4.07
 • UAH0.69
  Ciocniri între polițiști și civili în timpul referendumului de independență a Cataloniei

  Guvernul Spaniei a anunțat măsuri pentru depășirea crizei din Catalonia

  © Sputnik / Марти Фрадера
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  4510

  La ședința extraordinară de sâmbătă a guvernului spaniol au fost aprobate măsurile ce urmează a fi aplicate în speranța că va fi soluționată criza din Catalonia

  BUCUREȘTI, 22 oct — Sputnik. Una dintre primele măsuri pe care le va lua guvernul de la Madrid este demiterea conducătorului generalității autonomiei, a adjunctului și consilierilor acestuia, după care vor fi organizate alegeri anticipate.

  Măsurile aprobate de guvern urmează să fie aprobate de Senatul Spaniei.

  După ce anterior în presă au ajuns informații precum că guvernul spaniol a abolit autonomia Cataloniei, premierul Mariano Rajoy a ținut să infirme aceste știri. El a precizat că nu a fost sistată nici autonomia și nici autoadministrarea Cataloniei, ci „au fost înlăturate din funcții doar persoanele care au împins această autoguvernare în afara limitelor legii, constituției și statutului".

  Prima măsură a fost demiterea membrilor Guvernului Cataloniei, iar miniștrii Guvernului Spaniei își asumă funcțiile celor demiși din autonomie până când va fi numit un nou cabinet.

  De asemenea, urmează să fie limitate funcțiile Parlamentului Cataloniei, însă acesta, deocamdată, nu va fi dizolvat. Alegeri anticipate pentru legislativul autonomiei vor avea loc, potrivit lui Rajoy, cel târziu peste șase luni.

  Măsuri vor fi luate și în privința presei de stat din Catalonia, fiind vorba în primul rând despre postul de televiziune TV3.

  Se presupune că și poliția Cataloniei va fi trecută în subordinea ministerului de interne de la Madrid.

  Mariano Rajoy a subliniat că măsurile respective urmăresc nimic altceva, decât readucerea situației din Catalonia în câmpul legal, restabilirea aplicării constituției spaniole și a statutului autonomiei, asigurarea conviețuirii locuitorilor regiunii și organizarea de alegeri în condiții normale.

  Premierul a făcu apel către cetățeni ca aceștia să păstreze calmul, iar pe investitori i-a îndemnat să nu plece din Catalonia.

  Tematic

  Ultima oră: Reacție dură a premierului Spaniei după Referendumul Cataloniei
  Șoc în Catalonia - poliția se bate cu pompierii, peste 400 de răniți
  Violențe în Catalonia: poliția a aplicat forța, sunt zeci de răniți (VIDEO)
  Conducătorul Cataloniei a votat la referendumul de independență
  Independența Cataloniei - capcană abil întinsă Spaniei
  Lider marcant UDMR - Catalonia, din perspectiva modelului pentru maghiari
  Tagurile:
  Madrid, Referendum de independență, intervenție, Alegeri anticipate, Barcelona, Măsuri, Autonomie, Guvernul Spaniei, Mariano Rajoy, Catalonia, Spania


  Știrile Zilei