20:48 19 Februarie 2020
În direct
 • EUR19.10
 • USD17.64
 • RUB0.28
 • RON3.99
 • UAH0.72
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  31630

  Ministrul sârb al Apărării a criticat dur presiunile exercitate de SUA asupra Serbiei

  BUCUREȘTI, 24 oct — Sputnik. Ministrul Apărării al Serbiei, Aleksandar Vulin, a criticat dur declarația asistentului secretarului de stat al SUA pentru Europa și Eurasia, Hoyt Brian Yee, care a îndemnat autoritățile de la Belgrad "să înceteze să mai stea pe două scaune" și să balanseze între Rusia și Occident, notează RIA Novosti.

  Asistentul secretarului de stat din SUA a sosit luni la Belgrad, unde a participat la cel de-a 17-lea Forum Economic din Serbia, iar marți planifică o întrevedere după ușile închise cu președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, prim-ministrul Ana Brnabić și vicepremierul Zorana Mihajlović.

  În cadrul forumului economic de la Belgrad, Yee a declarat că statele care vor să adere la UE trebuie să demonstreze foarte clar vectorul, dar nu să stea pe două scaune. Acesta și-a exprimat dezacordul cu oferirea imunității și statutului diplomatic colaboratorilor centrului umanitar ruso-sârb din Niš.

  "Declarația lui Hoyt Brian Yee reprezintă o acțiune de presiune publică și nediplomatică asupra țării noastre și asupra dreptului nostru de a lua decizii în mod suveran. Nu știu care va fi poziția președintelui Aleksandar Vucic, însă sunt sigur că acesta va face față presiunilor, așa cum a făcut-o până acum", a declarat ministrul sârb al Apărării.

  "Din numele meu aș putea spune că astfel de declarații nu sunt ale unui prieten sau unui om care respectă Serbia, politica noastră și dreptul nostru de a lua decizii. Serbia va lua singură decizii, indiferent de cât de mari sunt cei care cred că pot lua decizii în locul nostru", a menționat Vulin.

  Potrivit rezoluției adoptate de parlamentul sârb în 2007, Serbia își asumă statutul de neutralitate în raport cu blocurile militare, însă legislativul a ratificat la 12 februarie 2016 un document cu privire la acordarea imunității diplomatice reprezentanților NATO și susținerea logistică pe teritoriul Republicii.

  Planul individual de acțiuni Serbia — NATO (IPAP) a intrat în vigoare în martie 2015 și prevede o cooperare tehnică și instruire, exerciții militare comune și crearea unei imagini pozitive a Alianței în societatea sârbă. În același timp, în anul 2013 Parlamentul Serbiei a primit statutul de observator în Adunarea Parlamentară a Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC).

  Tematic

  Planuri ambițioase: Serbia își intensifică producția din Apărare
  Serbia "rămâne stat neutru militar", în pofida ofertei din Muntenegru
  Serbia intenționează să cumpere sistemul rusesc S-300
  Serbia își consolidează cooperarea militară cu OTSC
  Spre un nou conflict? Kosovo îşi face armată, iar Serbia cere ajutorul Rusiei
  Serbia nu se aliniază la UE împotriva Rusiei
  Noul guvern sârb: pentru Serbia, colaborare și cu Rusia, și cu UE
  Tagurile:
  ministrul Apărării, Declarație, OTSC, Organizației Tratatului de Securitate Colectivă, NATO, Hoyt Brian Yee, Aleksandar Vulin, Belgrad, Serbia, SUA


  Știrile Zilei