20:09 16 Octombrie 2019
În direct
 • EUR19.29
 • USD17.51
 • RUB0.27
 • RON4.06
 • UAH0.71
  Passengers wait in line for delayed British Airways flights inside Heathrow Airport in London. (File)

  Marea Britanie, alarmată: Mii de moldoveni ajung în UK cu paşapoarte româneşti

  © AFP 2019 / CARL DE SOUZA
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  Brexit. Marea Britanie a ieșit din UE (583)
  590 0 0

  Mii de imigranți din Republica Moldova s-au strecurat în Marea Britanie folosind o lacună în legislaţia cu privire la imigraţie, scrie Daily Mail.

  BUCUREŞTI, 30 oct — Sputnik. Potrivit ultimelor date oficiale obținute de The Mail duminică, 7 000 de moldoveni au intrat în țară în ultimii doi ani după ce au obţinut pașapoarte româneşti, scrie Daily Mail.

  Publicaţia britanică scrie că moldovenii pot solicita documentele românești datorită legăturilor istorice strânse dintre cele două țări din Europa de Est.

  Ministerul britanic de Interne nu a putut să-i oprească să intre în Marea Britanie, deoarece persoanele care deţin paşapoarte româneşti au drepturi depline de a trăi și a lucra oriunde în UE.

  Moldova nu este membră a UE, fostul stat sovietic este considerat țara cea mai săracă din Europa, adaugă Daily Mail. Salariul mediu lunar este de numai 197 de lire sterline.

  Cifrele Biroului Național de Statistică arată că 4 000 de moldoveni au intrat în Marea Britanie în 2015 — la un an după ce toate restricțiile pentru imigranţii români au fost ridicate de ministerul britanic de Interne.

  Până anul trecut, în Marea Britanie locuiau 6.000 de moldoveni ca cetățeni români. Până în luna iunie a acestui an, încă 1.000 de moldoveni au intrat în Regatul Unit, potrivit datelor. De asemenea, în Marea Britanie sunt 256.800 de români, iar majoritatea dintre aceştia au intrat după 2014.

  În 2015, s-a relatat că circa 500.000 de moldoveni obţinuseră pașapoarte românești, dintr-o populație de patru milioane de locuitori. Unele studii susțineau că 10.000 de moldoveni obţineau în fiecare lună pașapoarte românești.

  Conform legislației românești, un moldovean trebuie să dovedească faptul că unul dintre bunicii săi s-a născut în România, ceea ce este un lucru uşor datorită legăturilor strânse dintre țări, scrie publicaţia britanică.

  „Aceasta este, desigur, o lacună în sistemul de imigrație al Uniunii Europene, care, deocamdată, afectează Marea Britanie. Asistăm la modul cum milioane de oameni pot profita de această lacună până când vom putea pune capăt liberei circulații din UE", a declarat Andrew Green, președintele organizaţiei MigrationWatch.

  Тема:
  Brexit. Marea Britanie a ieșit din UE (583)

  Tematic

  Brexit: UE se pregăteşte pentru colapsul negocierilor cu Marea Britanie
  Brexit: cetaţenii europeni vor avea permisiunea să vină în UK. Care e condiţia
  Brexit intră în a doua fază. Ce au decis liderii UE. Iohannis, prezent la summit
  Brexit: UK începe înregistrarea cetăţenilor UE. Obţinerea permiselor de şedere
  ULTIMA ORĂ: reacția Marii Britanii la suma pe care UE o cere pentru Brexit
  Brexit şi drepturile cetăţenilor. Dezvăluiri din culisele negocierilor
  Brexit: Zborurile dintre Marea Britanie și UE vor fi anulate
  Tagurile:
  pașapoarte românești, moldoveni, UK, Marea Britanie


  Știrile Zilei