10:46 21 Octombrie 2019
În direct
 • EUR19.37
 • USD17.40
 • RUB0.27
 • RON4.07
 • UAH0.69
  Carles Puigdemont

  Liderul catalan acceptă alegerile parlamentare provocate de Madrid

  © REUTERS / Albert Gea
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  Referendumul pentru independența Cataloniei (25)
  53 0 0

  Liderul catalan, Carles Puigdemont, acceptă alegerile parlamentare anticipate în Catalonia și cere Madridului să accepte rezultatele acestora

  BUCUREȘTI, 31 oct — Sputnik. Liderul catalan, Carles Puigdemont, a declarat că va respecta rezultatele alegerilor parlamentare anticipate provocate de Madrid, drept răspuns la declarația de independență a provinciei, adoptată de legislativul de la Barcelona. În același timp, el l-a îndemnat pe premierul spaniol, Mariano Rajoy, să facă același lucru, transmite RT.

  În cadrul unei conferințe de presă, organizate marți la Bruxelles, Puigdemont și-a reiterat poziția față de rezistența democratică și pașnică în fața presiunilor Madridului. Acesta a sosit în capitala Belgiei pentru a discuta problema Catalonei "în inima" Uniunii Europene.

  Puigdemont a mai spus că el și guvernul său, care a fost demis de guvernul central de la Madrid, au denunțat "polarizarea sistemului justiției spaniole" în tratarea crizei politice, dorind să arate lumii deficitul democratic serios care există în statul spaniol.

  El a mai declarat că administrația demisă de Madrid se va conforma deciziei de organizare a unor alegeri parlamentare anticipate pe 21 decembrie și va respecta rezultatele acestora.

  "Aș vrea să întreb guvernul spaniol: vor face și ei la fel?", s-a întrebat liderul catalan. "Vreau un angajament clar din partea statului, dacă va respecta sau nu rezultatele (alegerilor n.r.)?", a mai adăugat acesta.

  Fiind întrebat dacă intenționează să ceară azil politic în Belgia, odată ce este învinuit de autoritățile spaniole de rebeliune, nesupunere și irosirea banilor din buget pentru organizarea referendumului, Puigdemont răspuns că nu acesta este scopul vizitei sale la Bruxelles.

  Puigdemont a mai spus că el și guvernul său au părăsit Barcelona pentru a evita posibilele violențe, în cazul în care guvernul spaniol va încerca să-i aresteze. El a adăugat că se va întoarce în Catalonia, dacă va primi "garanții" de siguranță.

  Тема:
  Referendumul pentru independența Cataloniei (25)

  Tematic

  Curtea Constituțională spaniolă a anulat declarația de independență a Cataloniei
  Începe o altfel de fiestă în Catalonia. Pericol pentru Europa unită!
  Guardian: Catalonia poate aprinde mișcări de independență în Ținutul Secuiesc
  Tagurile:
  independența, Alegeri parlamentare, Carles Puigdemont, Catalonia, Bruxelles, Belgia, Spania


  Știrile Zilei