18:41 24 Iunie 2019
În direct
 • EUR20.59
 • USD18.20
 • RUB0.29
 • RON4.36
 • UAH0.69
  Carles Puigdemont

  ULTIMA ORĂ: Liderul Cataloniei riscă să fie arestat

  © Sputnik / Jordi Boixareu
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  Referendumul pentru independența Cataloniei (25)
  69 0 0

  Pe numele lui Puigdemont va fi emis un mandat de arestare european în cazul în care nu se va prezenta la Curtea Supremă din Spania

  BUCUREȘTI, 2 nov — Sputnik. Autoritățile spaniole vor emite un mandat de arestare european pe numele lui Carles Puigdemont în cazul în care acest nu se va prezenta Curtea Supremă, scrie publicația El Pais, cu referire la propriile surse din justiție.

  Puigdemont și alți șapte foști membri ai guvernului din Catalonia au plecat la Bruxelles zilele trecute. Luni, Procuratura Generală a Spaniei i-a acționat în judecată pe conducătorii Cataloniei, care sunt învinuiți de rebeliune, îndemnuri la schimbarea orânduirii de stat și irosirea banilor publici. Puigdemont și alți membrii ai executivului catalan (Generalitat) urmau să se prezinte în fața instanței pe 2 și 3 noiembrie pentru a face depoziții.

  Anterior, avocatul lui Puigdemont, Paul Bekaert a declarat că clientul său nu va veni la Madrid și a propus interogarea acestui pe teritoriul Belgiei. Cu toate acesta, potrivit publicației, dacă acesta va refuza să se prezinte, judecătorul Carmen Lamela va emite un mandat european de arestare pe numele fostului președinte al Generalitat. Solicitarea de "arestare imediată" a celor bănuiți se conține în acțiunea procuraturii generale.

  Vineri, Parlamentul catalan a adoptat o rezoluție cu privire la independența regiunii. Peste o oră senatul Spaniei a confirmat aplicarea articolului 155 al Constituției, care permite introducerea unui control direct al autorităților spaniole asupra Cataloniei. Premierul Spaniei, Mariano Rajoy, a anunțat demiterea membrilor guvernului autonomiei, inclusiv a lui Carles Puigdemont, dizolvarea Parlamentului comunității autonome și organizarea alegerilor parlamentare anticipate în provincie pe 21 decembrie.

  Funcția șefului guvernului Cataloniei a fost preluată de vicepremierul spaniol Soraya Sáenz de Santamaría. Sâmbătă, Puigdemont a refuzat să recunoască decizia Madridului de introducere a controlului direct asupra Autonomiei și a îndemnat la o „rezistență democratică".

  Тема:
  Referendumul pentru independența Cataloniei (25)

  Tematic

  Liderul catalan acceptă alegerile parlamentare provocate de Madrid
  Parlamentul catalan a declarat independența față de Spania
  Autoritățile catalane se opun alegerilor anticipate pe care le impune Madridul
  Spania în pragul unui război civil? Guvernul catalan face declarații dure
  Tagurile:
  mandat de arestare european, Curtea Supremă, Carles Puigdemont, Catalonia, Spania


  Știrile Zilei