17:23 17 Ianuarie 2020
În direct
 • EUR19.48
 • USD17.45
 • RUB0.28
 • RON4.08
 • UAH0.72
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  Ucraina lichidează școlile cu predare în limba română (53)
  12210

  Etnicii maghiari din vestul Ucrainei vor continua să se opună recent adoptatei Legi cu privire la educație până atunci când actul va fi modificat sau anulat

  BUCUREȘTI, 7 nov — Sputnik. Reprezentanții comunității ungurilor din Transcarpatia (circa 160 de mii de persoane) sunt deciși să lupte pentru limba lor maternă, dar și pentru idiomurile vorbite de alte minorități naționale. Ei nu vor reduce presiunea asupra autorităților nici în cazul în care, eventual, se vor face excepții pentru maghiară și alte limbi de circulație în UE, scrie Sputnic France cu referire la ziarul rus Izvestia.

  Prin Legea educației puterea de la Kiev schimbă radical sistemul de învățământ, privând minoritățile naționale din Ucraina de dreptul de a-și instrui copiii în limba maternă. 

  ”Noi cerem ca ungurilor din Transcarpatia să le fie păstrat dreptul de a fi educați în maghiară. Legea nu trebuie să discrimineze nici limba rusă. Este inacceptabil ca o minoritate să dispună de dreptul la educație în limba ei maternă, iar alta nu”, spune Iossif Borto, unul din liderii comunității etnice.

  Aceeași părere o împărtășește și Mihail Tovt, liderul Uniunii democratice a ungurilor ucraineni, care afirmă că ”este important de a lupta pentru limba oricărei minorități naționale din țară, fie unguri, ruși sau reprezentanți ai altui grup etnic”.

  La moment, au menționat interlocutorii, toată lumea este în așteptarea deciziilor Comisiei de la Veneția, care ar putea să încheie expertizarea legii amintite până la sfârșitul lunii decembrie.

  Тема:
  Ucraina lichidează școlile cu predare în limba română (53)

  Tematic

  Ministrul moldovean al Educației a discutat la Kiev problema șocolilor românești
  Ucraina primește o lovitură dură: APCE condamnă noua lege a învățământului
  Ucraina, stat totalitar eșuat: mormântul minorităților naționale!
  Situația românilor/moldovenilor din Ucraina, mai proastă decât pe timpul URSS
  Tagurile:
  opunere, comunitate, ungurii, legea educației, Ucraina


  Știrile Zilei