23:49 21 Octombrie 2019
În direct
 • EUR19.37
 • USD17.40
 • RUB0.27
 • RON4.07
 • UAH0.69
  Drapelul britanic și cel al UE

  Brexit: Cum vor putea obţine cetăţenii români statutul de rezident. Noi detalii

  © AFP 2019 / JUSTIN TALLIS
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  Brexit. Marea Britanie a ieșit din UE (595)
  84210

  Guvernul birtanic a publicat noi detalii despre modul cum cetăţenii din UE vor putea obţine statut de rezident permanent după ce Marea Britanie va părăsi blocul comunitar

  BUCUREŞTI, 9 nov — Sputnik. Cetățenilor din Uniunea Europeană li se va acorda o perioadă de grație de doi ani pentru a putea obţine statut de rezident permanent după Brexit, precizează Guvernul britanic într-un document publicat recent.

  Înainte de următoarea rundă de negocieri cu privire la Brexit, participanții la ele au declarat că va exista „un sistem simplificat" pentru cetățenii din UE.

  În propunerea britanică se precizează că Guvernul va reduce semnificativ numărul de documente necesare pentru solicitarea statutului, iar procesul va fi uşor de urmat şi nu va costa mai mult decât procedura pentru obţinerea unui pașaport britanic.

  De asemenea, cetățenii europeni care doresc să rămână în Marea Britanie vor avea dreptul de a contesta orice respingere a cererii lor. Guvernul a mai menţionat că nu li se va cere cetățenilor din UE să aibă o asigurare privată de sănătate.

  Unele organizaţii care militează pentru apărarea drepturilor cetățenilor din UE, cum este grupul „3million", au respins propunerile privind necesitatea ca aceştia să solicite statut stabil. Ei spun că o astfel de măsură va fi birocratică, va conduce la erori și că statutul actual de ședere permanentă ar trebui să rămână valabil pe termen nelimitat.

  „Am spus clar că protejarea drepturilor cetățenilor din UE reprezintă prioritatea noastră în negocieri. Aceştia aduc o contribuţie enormă la economia și societatea noastră și nu vrem ca situaţia să se schimbe ca urmare a deciziei noastre de a părăsi UE", a declarat ministrul pentru Brexit, David Davis, potrivit The Independent

  Acesta a adăugat că toţi cetăţenii care doresc să rămână vor fi ajutaţi să obţină statut stabil „printr-un nou sistem accesibil şi simplu".

  „Ultima rundă de negocieri a înregistrat progrese reale în acest sens și sper că documentul pe care l-am făcut public astăzi va putea facilita încheierea acordului de care avem nevoie pentru a garanta drepturile cetățenilor britanici care trăiesc în UE și viceversa", a subliniat David Davis.

  Drepturile cetățenilor din UE constituie una dintre temele majore pe care Bruxelles-ul le dorește soluționate în cadrul negocierilor privind Brexit, înainte de începerea discuțiilor cu privire la acordurile comerciale.

  Тема:
  Brexit. Marea Britanie a ieșit din UE (595)

  Tematic

  Brexit. Românii la muncă în UK: vize pe termen limitat, fără acces la beneficii
  Brexit, instrument de campanie electorală în Diasporă pentru PSD? Cazul Negrescu
  Marea Britanie: Drepturile tuturor cetățenilor UE vor fi protejate după Brexit
  Brexit: UE se pregăteşte pentru colapsul negocierilor cu Marea Britanie
  Tagurile:
  statutul cetățenilor UE, brexit, UE, Marea Britanie


  Știrile Zilei