20:56 12 August 2020
În direct
 • EUR19.51
 • USD16.55
 • RUB0.23
 • RON4.04
 • UAH0.60
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  16320

  În 1956 Tokio și Moscova au semnat o declarație prin care anunțau încetarea stării de război, dar un atotcuprinzător tratat de pace așa și nu a fost încheiat

  Președintele rus, Vladimir Putin, și premierul nipon, Shinzō Abe
  © Sputnik / Михаил Климентьев
  BUCUREȘTI, 14 nov — Sputnik. Prim-ministrul Japoniei Shinzo Abe a confirmat marți, în cadrul unei conferințe de presă la Manila, că este decis să avanseze treptat, împreună cu omologul său rus Vladimir Putrin, spre semnarea unui tratat de pace între cele două țări.

  Anterior ambii lideri au căzut de acord că nu este normal ca, mult după încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial, Tokio și Moscova să nu aibă un acord de înțelegere reciprocă și colaborare. 

  Abe consideră că actul ar fi un avantaj pentru Japonia și Rusia.

  Partea niponă pretinde la 4 insule din sudul arhipelagului Kurilelor, pe când Moscova consideră că aceste teritorii au fost alipite în urma deflagrației mondiale în plină conformitate cu dreptul internațional. 

  ”Pentru a soluționa problema celor patru insule și a semna tratatul de pace, noi vom merge, pas cu pas, spre acest obiectiv de mare importanță, în baza relațiilor de încredere cu președintele Vladimir Putin”, a adăugat Abe.

  Deocamdată cele două capitale au convenit, în 2016, asupra unui regim de activitate economică mixtă pe insulele în litigiu.

  Tematic

  Perspectiva remilitarizării japoneze discutată la umbra unui bombardier B-2
  Unor insule din arhipelagul Kurile le-au fost atribuite denumiri
  Tagurile:
  perspective, semnare, tratat, pace, Shinzo Abe, Japonia, Rusia


  Știrile Zilei