08:35 23 Februarie 2020
În direct
 • EUR19.19
 • USD17.77
 • RUB0.28
 • RON4.01
 • UAH0.73
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  78714

  Parlamentul European a adoptat o rezoluție în care Poloniei i se cere condamnarea “marșului fascist și xenofob” organizat pe 11 noiembrie, la Varșovia, dar și asigurarea accesului la avort și contracepție

  BUCUREȘTI, 15 nov — Sputnik, Octavian Racu. Parlamentul European a adoptat o rezoluție care presupune lansarea mecanismului de introducere a unor sancțiuni împotriva Poloniei.

  În acest fel, ar urma să fie aplicat articolul 7 al Tratatului Uniunii Europene, prin care Polonia ar putea fi lipsită de dreptul de vot la Consiliul European. Acest lucru se va întâmpla în cazul în care Consiliul va constata existența unor "amenințări evidente" în adresa "valorilor europene".

  Rezoluția a fost adoptată cu voturile a 438 deputați, în timp ce 152 au votat împotrivă. Parlamentarii europeni sunt nemulțumiți de derapajul Poloniei de la normele democratice și statul de drept.

  În rezoluție Varșovia este îndemnată să asigure dreptul la întruniri publice și să condamne "marșul xenofob și fascist" care a avut loc în capitala Poloniei pe 11 noiembrie, să asigure liberul la acces și fără nicio discriminare la mijloacele de contracepție, precum și la contracepție de urgență, fără nicio prescripție medicală.

  În iunie, președintele Andrzej Duda a promulgat o lege care permite recurgerea la contracepția de urgență doar la indicația medicului. De asemenea, Polonia are și una din cele mai restrictive legi cu privire la avort, care interzice orice întrerupere de sarcină, în afară de cazuri de viol, incestului sau dacă fătul reprezintă un risc pentru viața și sănătatea mamei.

  Tematic

  Naționaliștii polonezi fac praf Germania
  Radicalii polonezi au atacat un grup de studenți străini
  Parlamentul polonez a spus “NU” avorturilor
  Premierul polonez insistă asupra consolidării rolului parlamentelor naționale
  Premierul polonez: Europenii trebuie să redevină stăpânii Europei
  Presa poloneză: Germania și Franța vor crearea unui „superstat european"
  Oficial polonez: nu mai facem "politica de negri" cu SUA
  Duminică Varșovia a clocotit - mega acțiune antiliberală, 100 de mii în stradă
  Varșovia: „Guvernul expulzează Uniunea Europeană din Polonia!”
  Criza europeană și tratamentul de grup de la Varșovia
  Tagurile:
  contracepție, avort, Rezoluție, Parlamentul European, Sancțiuni, Polonia, Uniunea Europeană


  Știrile Zilei