07:19 27 Iunie 2019
În direct
 • EUR20.64
 • USD18.16
 • RUB0.29
 • RON4.37
 • UAH0.69
  Jean-Claude Juncker

  Juncker: Ce s-a întâmplat în Catalonia este o catastrofă

  © AP Photo / Yves Logghe
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  12810

  Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, într-un interviu oferit ziarului El Pais a declarat că ceea ce s-a întâmplat în Catalonia este o catastrofă.

  BUCUREȘTI, 19 nov — Sputnik. Jean-Claude Juncker consideră că situația care s-a iscat în urma declarării independenței de către Catalonia este o catastrofă, scrie El Pais în urma unui interviu pe care i-a fost acordat de către președintele Comisiei Europene.

  „Catalonia este o foarte mare preocupare pentru noi. Nu îmi place situația care s-a creat —  este o catastrofă. Mă refer la multe aspecte. Ceea ce s-a întâmplat a făcut să tensioneze atmosfera politica din această regiune, să divizeze societatea spaniolă și pe cea catalonă — s-au creat o multitudine de probleme în familii și între prieteni. Este trist. Asemenea lucruri niciodată nu trebuia să se întâmple”, a declarat Juncker.

  Juncker a spus că premierul spaniol, Mariano Rajoy, este un prieten de al său, însă poziția oficială de susținere a Madridului de către Bruxelles nu este din aceste considerente.

  „În calitatea mea de președinte a Comisiei Europene susțin poziția guvernului spaniol. De ce? Pentru că eu sunt pentru aceea ca să fie respectată legea. Uniunea Europeană se bazează pe principiul supremației legii. Însă colegii mei din Catalonia au acționat contrat acestui principiu — au încălcat legea. Iar eu voi fi întotdeauna cu cei care respectă constituția, nu voi susține pe cei care încalcă legea fundamentală”, a spus președintele Comisiei Europene.  

  În acel interviu Juncker a mai declarat că șeful guvernului catalon s-a înșelat dacă a sperat că va fi susținut susținut de cei din Europa. El a mai menționat că nici un guvern al țărilor membre a UE nu vor susține ceea ce s-a creat în Catalonia după 1 octombrie a.c. Junker i-a îndemnat pe politicienii cataloni să nu „subestimeze susținerea largă de care se bucură în Europa premierul spaniol”.

  Tematic

  Începe o altfel de fiestă în Catalonia. Pericol pentru Europa unită!
  Guardian: Catalonia poate aprinde mișcări de independență în Ținutul Secuiesc
  Senatul spaniol a aprobat instituirea controlului direct în Catalonia
  Guvernul Spaniei a anunțat măsuri pentru depășirea crizei din Catalonia
  O mare companie din Moldova, lovită de referendumul din Catalonia
  Românii din Catalonia îi iau la rost pe separatiști - vor "garanții"
  Tagurile:
  Jean-Claude Juncker, Catalonia


  Știrile Zilei