07:37 23 Ianuarie 2020
În direct
 • EUR19.57
 • USD17.66
 • RUB0.28
 • RON4.10
 • UAH0.72
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  14910

  Din inițiativa președintelui american, John Kennedy, a fost elaborat scenariul unui război cu URSS în urma unei provocări cu implicarea avioanelor de luptă sovietice

  BUCUREȘTI, 20 nov — Sputnik. Portalul american Daily Caller a publicat informații senzaționale din arhivele desecretizate legate de numele celui de-al 35-lea președinte al SUA, John Kennedy. Potrivit datelor la care se face referire, șeful statului elaborase împreună cu structurile de informații și  militare un plan de atacare a Uniunii Sovietice.

  Potrivit documentelor desecretizate, în elaborarea planului președintele a fost sprijinit de consilierul pentru securitatea națională, McGeorge Bundy, directorul CIA, John A. McCone, și președintele Statelor Majore Întrunite, Lyman Lemnitzer.

  Drept un pretext pentru o invazie în URSS și demararea unor operațiuni militare de amploare putea servi un pretins atac asupra unui obiect militar american sau o bază a aliaților. Rolul central urma să fie jucat de avioanele de luptă sovietice MiG-17, MiG-19, precum Il-14, pe care SUA planifica să le achiziționeze în "statele terțe".

  Se menționează că asupra realizării ideii a lucrat inițiat procurorul general al SUA și fratele lui John Kennedy — Robert. Ulterior, ideea a fost susținută și propusă președintelui de către directorul CIA, John A. McCone.

  Tematic

  Ziar englez a anunţat de asasinarea lui Kennedy cu 25 de min înainte de tragedie
  Răsturnare de situație: Trump, despre datele privind asasinarea lui Kennedy
  Trump vrea să blocheze publicarea datelor despre asasinarea lui Kennedy
  Bill Gates l-a comparat pe Trump cu Kennedy
  Tagurile:
  scenariu, președinte, război, CIA, Provocare, Lyman Lemnitzer, McGeorge Bundy, John A. McCone, John Kennedy, URSS, SUA


  Știrile Zilei