15:28 22 Octombrie 2018
În direct
 • EUR19.47
 • USD16.99
 • RUB0.26
 • RON4.17
 • UAH0.60
  Frontiera Uniunii Europene

  Știri neplăcute pentru moldoveni: noi măsuri de control impuse la frontiera UE

  © REUTERS / Srdjan Zivulovic
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  84 0 0

  Consiliul European a adoptat noile măsuri care presupun înăsprirea controlului la intrarea în spațiul Schengen

  BUCUREȘTI,  20 nov — Sputnik. Uniunea Europeană a decis să înăsprească controlul la frontieră. Astăzi, 20 noiembrie, Consiliul European a adoptat regulamentul privind un sistem de intrare/ieșire și regulamentul de modificare a Codului frontierelor Schengen în legătură cu Sistemul de intrare/ieșire. Informația a fost publicată pe site-ul oficial al Consiliului UE.

  Sistemul presupune înregistrarea informațiilor cu privire la intrările, ieșirile, precum și refuzurile de intrare pentru cetățenii cu drept de circulație fără viză (cum ar fi Republica Moldova și Ucraina), care traversează frontierele externe ale spațiului Schengen.

  „Un control strict al frontierelor noastre externe este esențial pentru buna funcționare a spațiului Schengen. Sistemul de intrare/ieșire va contribui la îmbunătățirea controalelor la frontierele externe, la o mai bună identificare a persoanelor care depășesc termenul legal de ședere și la consolidarea luptei împotriva terorismului", a declarat Andres Anvelt, ministrul de interne al Estoniei.

  Potrivit autorilor proiectului, noul sistem va contribui la reducerea timpului necesar pentru verificările la frontieră și îmbunătățirea calității acestor verificări, prin calcularea automată a șederii autorizate pentru fiecare călător, va permite identificarea persoanelor care au depășit perioada de ședere și va contribui la consolidarea măsurile de combatere a terorismului.

  În etapele următoare, Consiliul UE și Parlamentul European urmează să semneze regulamentul adoptat. După semnare, textul va fi publicat în Jurnalul Oficial al UE și va intra în vigoare 20 de zile mai târziu. Agenția Europeană pentru Gestionarea Operațională a Sistemelor Informatice la Scară Largă, în Spațiul de Libertate, Securitate și Justiție, eu-LISA, împreună cu statele membre, este așteptată să înceapă instituirea noului sistem, care ar trebui să fie operațional până în anul 2020.

  Tematic

  Nu va scăpa niciun moldovean: UE introduce noi măsuri de control la frontieră
  Sfârșitul liberei circulații: moldovenii vor plăti pentru intrarea în UE
  Tagurile:
  controlul la frontieră, Consiliul European, Spațiul Schengen, Uniunea Europeană
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei