15:49 27 Iunie 2019
În direct
  • EUR20.64
  • USD18.16
  • RUB0.29
  • RON4.37
  • UAH0.69
    Greier

    Finlandezii vor mânca pâine din insecte

    CC0 / Pixabay / makamuki0
    Internaţional
    Sa primesc un link scurt
    16421

    În Finlanda a fost lansată o nouă marcă de pâine, fabricată din insecte

    BUCUREȘTI, 24 nov — Sputnik. Compania finlandeză Fazer a lansat pe piață o pâine preparată din făină, semințe și insecte măcinate, transmite publicația britanică The Telegraph.

    Produsul a fost lansat sub marca Sirkkaleipa ("pâine din greieri'). Primele franzele de mici dimensiuni, fiacare cu praf obținut din 70 de greieri, au apărut deja pe rafturile magazinelor.

    Potrivit șefului secției de panificație a companiei Fazer, Markus Hellstrom, noul produs conține insecte în proporție de 3 la sută. Prețul pâinii este de câteva ori mai mare decât una obișnuită — 3,99 de euro (pentru 250 de grame) sau 16 euro pentru un kilogram. În Finlanda, o franzelă din făină de grâu se vinde la un preț de 2-3 euro.

    Primul lot al noului produs a fost deja vândut în majoritatea orașelor finlandeze. Deocamdată nu există suficient praf din greieri, însă compania își propune în viitor să asigure toate cele 47 de brutării cu materie primă din insecte.

    În luna septembrie, lanțul de magazine Coop din Elveția a început să vândă burgere și gogoși cu adaos de hexapozi. De asemenea, astfel de produse pot fi găsite deja în Belgia, Marea Britanie, Danemarca și Olanda.

    Directorul responsabil de inovații în cadrul companiei Fazer Bakeries, Juhani Saibakov a declarat că în opinia companiei, insectele ar putea deveni o parte a vieții din Finlanda, iar „omenirea are nevoie de surse noi și sustenabile de nutriție".

    „Presa prezintă insectele drept una din cele mai importante tendințe în industria alimentară. Zilnic, peste două miliarde de oameni consumă insecte. Cred că insectele vor deveni o parte din viața cotidiană oamenilor din Finlanda", a declarat acesta.

    În noiembrie, Finlanda a anulat interdicția utilizării insectelor în produsele alimentare. Interdicția a fost ridicată și în alte state ale UE: Marea Britanie, Olanda, Belgia, Austria și Danemarca.

    Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură promovează intens utilizarea insectelor în alimentație, afirmând că acestea sunt sănătoase și bogate în proteine și minerale. Agenția consideră că multe tipuri de insecte produc mai puține gaze cu efect de seră și amoniac decât majoritatea animalelor, cum ar fi bovinele, și necesită o cantitate mai mică de teren și bani pentru cultivare.

    Tagurile:
    greieri, Fazer, insecte, pâine, Sirkkaleipa, Markus Hellstrom, Finlanda


    Știrile Zilei