19:28 15 Septembrie 2019
În direct
 • EUR19.52
 • USD17.71
 • RUB0.27
 • RON4.12
 • UAH0.71
  World's cities. London

  Brexit: Marea Britanie îi doreşte înapoi pe muncitorii sezonieri români

  © Sputnik / Vladimir Pesnya
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  Brexit. Marea Britanie a ieșit din UE (558)
  30020

  Fermierii britanici avertizează că scăderea numărului de lucrători sezonieri din Europa veniţi la muncă în Marea Britanie va afecta inclusiv masa de Crăciun a britanicilor.

  BUCUREŞTI, 28 nov — Sputnik. Scăderea valorii lirei sterline după votul pentru Brexit îi determină pe muncitorii sezonieri să nu mai vină la muncă în Marea Britanie, iar fermele nu reuşesc să găsească lucrători pentru mii de locuri de muncă pentru recoltarea roadelor, locuri rămase vacante, scrie dailymail.co.uk.

  „Producătorii sunt foarte îngrijorați, întrebându-se de unde va veni forța de muncă de care au nevoie", a declarat Ali Capper, președintele departamentului pentru horticultură al Uniunii Naționale a Fermierilor.

  Aceasta a spus că, în cel mai rău caz, fermierii nu vor reuşi să onoreze comenzile pe care le primesc, ceea ce va conduce la lipsa de alimente de pe rafturile supermarketurilor.

  Criza ar putea afecta producţia de varză de Bruxelles, dar şi a altor legume, inclusiv morcovi, păstârnac și cartofi.

  Un fermier din Lincolnshire, Mike Capps, care intenționează să culeagă aproximativ 150 de tone de varză de Bruxelles pentru săptămâna de Crăciun, a declarat că este din ce în ce mai greu să recruteze muncitori. Prin urmare, Marea Britanie simte lipsa inclusiv a lucrătorilor sezonieri români.

  National Farmers Union estimează că 12% din cele 60.000 de locuri de muncă sezoniere în domeniul recoltării de fructe și legume necesare nu au fost ocupate.

  Scăderea lirei sterline a făcut ca salariile să fie mai mici atunci când sunt convertite în valute precum euro, zlotul polonez și leul bulgar, scrie publicaţia britanică.

  Dacă această criză va continua, agricultorii ar putea fi nevoiţi să crească salariile — ceea ce va însemna, în consecinţă, creșterea prețurilor în supermarketuri.

  Тема:
  Brexit. Marea Britanie a ieșit din UE (558)

  Tematic

  Costul Brexit: noul secret al negocierilor dintre Londra și Bruxelles
  Londra va suplimenta cu 3 miliarde de lire sterline bugetul Brexitului
  O temere pur britanică: situația din Germania ar putea să frâneze... Brexit-ul
  Brexit: Data ieșirii Marii Britanii din UE - oficializată de Guvern
  Brexit: Cum vor putea obţine cetăţenii români statutul de rezident. Noi detalii
  Brexit: data până când au dreptul cetăţenii europeni să rămână în Marea Britanie


  Știrile Zilei