19:42 18 Aprilie 2019
În direct
 • EUR20.22
 • USD17.88
 • RUB0.28
 • RON4.25
 • UAH0.67
  Donald Trump

  Răspunsul SUA la testul de rachetă balistică al Coreei de Nord

  © AFP 2019/ JIM WATSON
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  Situația în jurul Coreei de Nord (220)
  15321

  Reacția Statelor Unite la noa lansare de rachete de către Coreea de Nord, prima după cea din 15 septembrie, nu s-a lăsat așteptată, președintele american Donald Trump promițând că va "avea grijă de asta", prin sporirea presiunii asupra Phenianului

  BUCUREȘTI, 29 nov — Sputnik. Președintele american Donald Trump a discutat cu prim-ministrul japonez Shinzo Abe despre noua lansare de rachetă efectuată de Coreea de Nord în noaptea de marți spre miercuri.

  "Vom avea grijă de asta", a spus președintele SUA.

  Abe, la rândul său, a condamnat acțiunea nord-coreenilor, calificând-o ca un "act violent" care "nu poate fi tolerat".

  Mai târziu, Donald Trump a avut o convorbire telefonică cu omologul său sud-coreean, Moon Jae-in. Cei doi președinți "au denunțat dur noua lansare a rachetei balistice de rază lungă din Coreea de Nord, în ciuda numeroaselor avertismente din partea comunității internaționale și a seriei de rezoluții ale Consiliului de Securitate al ONU". Ei au recunoscut că amenințarea ultimelor provocări nord-coreene a fost subestimată.

  Vicepreședintele SUA, Michael Pence, a declarat că Statele Unite iau în calcul posibilitatea introducerii unor noi sancțiuni împotriva Republicii Populare Democrate Coreene.

  "Săptămâna trecută, președintele Trump a calificat Coreea de Nord ca stat care sprijină terorismul și, luând în considerare provocarea actuală, administrația noastră ia în în calcul măsuri suplimentare", a spus Pence în timpul unui discurs la Hudson Institutul din New York.

  El a adăugat că regimul lui Kim Jong-un ar fi mai bine să nu "simtă determinarea" lui Donald Trump, "nici puterea armatei americane".

  În noaptea de marți spre miercuri, militarii japonezi și sud-coreeni au detectat o lansare de rachetă nord-coreeană, care a căzut la 210 kilometri de coasta japoneză. Comitetul Șefilor de Stat pentru Comunități din Coreea de Sud a raportat că racheta lansată de Coreea de Nord a ajuns la o altitudine de 4.500 de kilometri, parcurgând 960 de kilometri. Potrivit datelor provizorii, Phenianul a lansat o rachetă balistică intercontinentală.

  La începutul acestei luni, Donald Trump a declarat că Coreea de Nord va reveni pe lista țărilor care susțin terorismul. Departamentul de Finanțe al SUA a introdus, marți, noi sancțiuni împotriva Coreei de Nord. Potrivit secretarului de stat Rex Tillerson, aceste noi sancțiuni au vizat creșterea presiunii internaționale asupra Phenianului.

  Începând cu luna aprilie, Coreea de Nord a lansat rachete în mod regulat. Dar, după lansarea rachetei care a zburat peste teritoriul Japoniei, efectuată pe 15 septembrie, situația s-a stabilizat.

  Тема:
  Situația în jurul Coreei de Nord (220)
  Tagurile:
  Lansare, Rachetă balistică intercontinentală, Reacția SUA, Donald Trump, SUA, Coreea de Nord
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei