11:09 24 Martie 2019
În direct
 • EUR19.65
 • USD17.25
 • RUB0.27
 • RON4.13
 • UAH0.63
  A view of Jerusalem Old City seen from Mount of Olives, Wednesday, Dec. 6, 2017.

  Trump a recunoscut Ierusalimul drept capitală a Israelului

  © AP Photo / Oded Balilty
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  SUA au recunoscut Ierusalimul drept capitală a Israelului (46)
  24923

  Președintele american a declarat că Israelul are dreptul de a-și determina propria capitală, iar decizia este un pas așteptat de mult timp pentru a avansa procesul de pace între statul evreiesc și Palestina

  BUCUREȘTI, 6 dec — Sputnik.

  "Am determinat că este timpul să recunoaștem oficial Ierusalimul capitală a Israelului", a declarat miercuri liderul american. "Este corect să facem așa".

  Săptămâna trecută, oficialii americani au dezvăluit intenția președintelui Trump de a declara recunoașterea oficială a Ierusalimului drept capitala Israelului și de a iniția procesul de relocare a ambasadei americane de la Tel Aviv, răsturnând astfel decenii de politică americană.

  Obiecțiile la această mișcare din partea lumii arabe nu l-au împiedicat pe președintele american să facă anunțul de miercuri, care îndeplinește o promisiune de campanie făcută de Trump.

  Purtătorul de cuvânt al liderului palestinian Mahmoud Abbas a avertizat că mutarea ambasadei SUA în Ierusalim ar amenința procesul de pace din regiune.

  "Orice pas american legat de recunoașterea Ierusalimului capitală a Israelului sau de mutare a Ambasadei SUA în Ierusalim reprezintă o amenințare pentru viitorul procesului de pace și este inacceptabil pentru palestinieni, arabi și pe plan internațional", a spus Abbas unui grup de Parlamentarii arabi din Israel, potrivit agenției de știri Wafa.

  Președintele Trump a fost avertizat de mai mulți lideri regionali, printre care și președintele egiptean Abdel Fatah al-Sisi, care a spus că nu a fost nevoie de "complicarea" chestiunilor în Orientul Mijlociu, avertizându-l împotriva măsurilor care ar submina șansele de pace în Orientul Mijlociu"

  Regele Abdullah al Iordaniei a declarat că mutarea ambasadei SUA în Ierusalim ar avea "repercusiuni periculoase asupra stabilității și securității regiunii".

  Potrivit Agenției de Presă Saudite, regele Salman a declarat președintelui SUA: "Un astfel de pas periculos ar putea să aprindă pasiunile musulmanilor din întreaga lume datorită statutului mare al Ierusalimului și al Moscheei al-Aqsa".

  Ambasadele americane din Orientul Mijlociu au sporit securitatea cu echipe din Marina SUA înainte de anunțul de miercuri, în așteptarea tulburărilor. Forțele de Apărare ale Israelului au început să se pregătească pentru revolte în Cisiordania, Fâșia Gaza și Ierusalimul de Est, miercuri, după ce Hamas a anunțat că intenționează să organizeze o "zi de furie" după anunț.

  În semn că Trump intenționa să schimbe politica SUA, luni, el nu a semnat o dispensă de securitate națională, semnată în mod tradițional de președinții Statelor Unite la fiecare șase luni, care menține ambasada SUA în Tel Aviv.

  Atât Israelul cât și Palestina pretind că Ierusalimul este capitala lor. Parlamentul israelian se află în Ierusalimul de Vest, pe care Israelul l-a constituit în 1950, în ciuda unui plan al ONU din 1947 privind un regim internațional pentru oraș. Din 1967, Israelul a ocupat, de asemenea, Ierusalimul de Est și pretinde că orașul ca fiind capitala sa nedivizată.

  Тема:
  SUA au recunoscut Ierusalimul drept capitală a Israelului (46)
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei