06:02 21 Septembrie 2019
În direct
 • EUR19.52
 • USD17.64
 • RUB0.28
 • RON4.12
 • UAH0.72
  London, UK

  Proaspăta înțelegere privind Brexit: cetățenii își vor păstra drepturile

  CC0 / Pixabay / Derks24
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  Brexit. Marea Britanie a ieșit din UE (562)
  11610

  UE și Irlanda au ajuns în sfârșit la o înțelegere privind Brexit, ceea ce înseamnă că discuțiile pot trece acum în faza a doua

  BUCUREȘTI, 8 dec — Sputnik. Discuțiile au avut loc toată noaptea dintre premierul britanic Theresa May și liderul celui mai mare partid din Irlanda de Nord, DUP, Arlene Foster, președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker și liderul irlandez Leo Varadkar.

  Tensiunile dintre lideri au atins pragul de febră în timpul săptămânii. Cu toate acestea, până vineri dimineață a fost anunțat că discuțiile în ritm maraton de toată noaptea au culminat într-un plan inițial pe care toți au fost de acord.

  Iată punctele-cheie ale acestui acord:

  Guvernul irlandez a fost nemulțumit de exprimarea în propunerea inițială a Marii Britanii, referitor la granița dintre Irlanda de Nord și Republica Irlanda.

  La începutul săptămânii, Taoiseach Varadkar (premierul irlandez), chiar a amenințat că va întârzia negocierile până în noul an dacă nu se ajunge la o înțelegere.

  Hotărât să treacă la faza a doua a negocierilor înainte de pauza de Crăciun, grupul a lucrat în noaptea spre veni la un nou acord pe care Varadkar la numit "fontă" și "bulletproof".

  Toate celelalte chestiuni urmează a fi finalizate în faza a doua, însă, în cazul în care aceste negocieri eșuează, există acum o poliță de asigurare care garantează că nu vor exista bariere vamale sau comerciale între Republica Irlanda și Marea Britanie.

  Cetățenii își vor păstra drepturile

  Conform acordului, cei peste 3 milioane de cetățeni ai UE care trăiesc și lucrează în Regatul Unit vor continua să se bucure de principalele principii ale libertății de mișcare. Garanția se aplică și cetățenilor britanici care locuiesc în alte părți ale UE.

  În mod crucial, toți cei născuți în Irlanda de Nord își vor păstra în continuare cetățenia europeană și britanică. Curtea Europeană de Justiție va continua să supravegheze drepturile cetățenilor UE în Regatul Unit timp de opt ani după retragerea din UE.

  În cadrul conferinței sale de presă de vineri, Varadkar le-a spus sindicaliștilor din Irlanda de Nord: "Vrem să construim poduri, nu granițe", și naționaliștilor: "Dreptul tău de naștere ca cetățean irlandez este protejat".

  Zona de circulație comună

  Potrivit acordului de vineri de la ora 11, cetățenii din Irlanda vor continua să se deplaseze liber între Irlanda de Nord și Republică. Aceasta a reprezentat o preocupare majoră pentru oamenii de afaceri și pentru mii de cetățeni care trăiesc și muncesc în fiecare parte a frontierei.

  Тема:
  Brexit. Marea Britanie a ieșit din UE (562)

  Tematic

  Confirmat! Acordul Brexit - intermediat între May și UE: vestea pentru Irlanda
  UE: Negocierile privind Brexit, stopate, dacă Londra nu acceptă urgent un acord
  Brexit: E posibilă o variantă ”light”?
  Discuții vitale privind Brexit, drepturile cetățenilor UE, astăzi, cu liderii UE
  Cetățenii UE din restul Marii Britanii se reorientează spre Scoția după Brexit
  Tagurile:
  Drepturile cetățenilor UE, Brexit, UE, Marea Britanie, Irlanda, UK


  Știrile Zilei