21:01 25 Aprilie 2019
În direct
 • EUR20.03
 • USD17.87
 • RUB0.28
 • RON4.21
 • UAH0.67
  British passport

  Ce se întâmplă cu paşapoartele britanice după Brexit. Reafirmarea identităţii

  CC BY-SA 2.0 / Chris Fleming
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  Brexit. Marea Britanie a ieșit din UE (508)
  41511

  Noile paşapoarte nu vor avea niciun însemn al Uniunii Europene şi reprezintă un semn al restabilirii „identităţii naţionale"

  BUCUREŞTI, 22 dec — Sputnik, Doina Crainic. Ministerul de Interne britanic a confirmat că documentul aprobat de Uniunea Europeană, de culoare vişinie, va fi eliminat după ce ţara va ieşi din blocul comunitar, pe 29 martie 2019, informează Daily Mail.

  Acestea vor fi treptat eliminate, astfel că cei care deţin pașapoartele existente nu vor trebui să le schimbe până la expirarea lor.

  Noile paşapoarte, de culoare albastră, cu înscris auriu, vor fi emise fără însemne ale UE şi vor fi eliberate celor care trebuie să-şi reînnoiască paşaportul sau solicită un nou pașaport din octombrie 2019.

  Fostul lider Ukip Nigel Farage a sărbătorit vestea pe Twitter, scriind „Brexmas fericit!"

  ​„La referendumul din 2016, ne-am dorit pașapoartele înapoi. Acum le-am luat înapoi!… Întoarcerea la pașapoartele britanice înseamnă că redevenim o țară adevărată. Ne recăpătăm individualitatea și identitatea națională", a adăugat Farage pe Twitter.

  ​Mai mulţi politicieni conservatori au salutat revenirea la vechiul paşaport britanic, arătându-se încântaţi de „minunatul cadou de Crăciun".

  „Pașaportul nostru reprezintă o emblemă a naționalității noastre. Revenirea, după Brexit, la [documentul] tradiţional de culoare albastru închis constituie o reafirmare a faptului că națiunea noastră îşi recâștigă suveranitatea și o salut", a scris pe Twitter şi conservatorul Michael Fabricant.

  Costând 72,50 de lire, noul paşaport va avea caracteristici îmbunătățite privind securitatea, inclusiv un microcip biometric.

  Pașaportul „vechi albastru" a fost introdus în 1920, dar, în 1981, Bruxelles-ul a cerut tuturor statelor membre să emită un pașaport „european" în patru ani.

  În 2000, Marea Britanie a respins planul de a fi eliminată coroana reginei de pe pașaport şi de a fi introdus, eventual, cercul format din cele 12 stele ale UE.

  De asemenea, 2007, Bruxelles-ul a încercat eliminarea din documente a cuvintelor „Her Britanic Majesty" („Maiestatea sa Britanică").

  Тема:
  Brexit. Marea Britanie a ieșit din UE (508)

  Tematic

  Nu există nicio dovadă a imixtiunii rusești în referendumul pentru Brexit
  Marea Britanie: crește numărul oponenților Brexit
  Liderii UE au aprobat Faza a doua a discuțiilor privind Brexit - Donald Tusk
  Brexit: Regatul Unit poate pierde încă 140 de miliarde
  Britanicii vor avea un cuvânt de spus despre ce Brexit a negociat May - în 2022
  Tagurile:
  Brexit, Pașapoarte britanice, Nigel Farage, Marea Britanie, UK
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei